Изследвания и робот за презервативи в Деня за борба със СПИН - DC news

Изследвания и робот за презервативи в Деня за борба със СПИН

12 нови серопозитивни регистрирани в Пловдив

Мобилен кабинет на фондация ”Панацея”  ще изследва пред Централна поща желаещите да проверят своя ХИВ-статус днес от 13,00 ч. до 15,00 ч. Инициативата е по повод Европейската седмица, посветена на изследването за ХИВ/СПИН /HIV Testing Week/ и във връзка с провеждането на Анти СПИН кампания по повод 1-ви декември – Деня за борба със СПИН. Изследване ще има също днес в Университет по хранителни технологии Пловдив. В периода 10.00 –14.00 ч. ще има пункт за желаещите да проверят ХИВ-статуса си.

Кампанията се организира от Центъра по превенция на СПИН и сексуално-предавани инфекции към Община Пловдив и дирекция „Общинска икономика и здравеопазване”.

Между 50 и 55% от заразените с ХИВ са млади хора под 29 години, сочат изследванията. Именно затова ежегодно се провеждат национални анти-СПИН кампании, в които се включват над 50 неправителствени организации и много общини, като Пловдив е една от тях. По данни на „ Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” при здравното министерство, от началото на 2014 година в страната са регистрирани нови 113 от общо изследвани 115 000 души. От новорегистрираните 90% са инфектирани по сексуален път, а при 10% това е станало след инжекционна употреба на наркотици. В последните години се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е близо четири пъти по-голям от броя на жените. 27% от новорегистрираните през 2014г. с ХИВ инфекция са под 29 год. В България официално хората, заразени с ХИВ, са близо 2000.

Община Пловдив е подготвила и отпечатала календари за 2015 г., свързани с превенция на СПИН, които ще бъдат раздавани на гражданите и гости на града. Предвидени са също лекции в пловдивски училища по въпроси, свързани с инфектирането с ХИВ. Ще бъдат наградени също най-добрите рисунки и есета от конкурса „Да се обичаме разумно, за да опазим любовта” за ученици от общински и държавни училища. Награди ще има и за учители, постарали се да вдъхновят учениците да рисуват и пишат по темата, свързана с превенция на СПИН.

В ДДЛРГ „Мария Луиза”- специалисти от РЗИ – Пловдив ще запознаят възпитаниците с опасността от СПИН, а утре ще проведат интерактивно обучение сред ученици от ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджиян“.

Оригинални и забавни игри са подготвили доброволците от Клуб „Ела, изгрей” към Национален алианс за работа с доброволци /НАРД/ за 1 декември – Световния ден за борба с ХИВ и СПИН. Специален куиз с тематични въпроси ще информира младежите за безопасния секс и полово предаваните болести. Те ще могат да развият своя приказка, свързана с 1 декември, а уникален робот ще предлага презервативи на минувачите. На традиционната за инициативите на НАРД „кутия на любовта” – Love Box ще се правят демонстрации на правилно поставяне на кондом.

За всички минувачи и участници в игрите са предвидени още лентички за съпричастност и здравно-образователни материали. Съвсем в крак с модата, доброволците от Клуба изработиха голяма червена лентичка, с която желаещите ще могат да си направят селфи.

Фондация „Панацея” ще проведе кампания сред клиенти на метадонови програми. Фондация „Авис вита” ще проведе кампания по повод 1-ви Декември пред ректората на Пловдивския университет. Ще бъдат раздавани здравно образователни материали, презервативи и безплатни и анонимни тестове за ХИВ, съвместно със сдружение „Позитивен избор”.

Фондация „Рома” ще проведе днес информационна Анти СПИН кампания сред общността на Столипиново.

 

 

Подобни статии

Comments are closed.

Top