С шедьовъра „Антихрист“ ще започне годината за Пловдивския театър

Анастасия Събева е млада и талантлива режисьорка, която току що завършила НАТФИЗ, идва в града под тепетата, за да направи професионалния си дебют и осъществи една от мечтите си.

С много труд, желание и любов към изкуството няма невъзможни за постигане неща, доказва ежедневно Анастасия както на себе си, така и на всички, които в продължение на цялото й следване са се опитвали да я убедят в противното.  Спектакълът „Антихрист“ по едноименния роман на Емилиян Станев е огромното предизвикателство, пред което тя се изправя заедно с трупата на пловдивския театър и гостуващите актьори.

Анастасия е избрала точно текста на шедьовъра на Емилиян Станев, тъй като напоследък все повече я измъчват въпросите: „Защо българите винаги сме недоволни? Защо винаги нещо не ни е наред? Защо постоянно се оплакваме и сме нещастни?“

Според талантливата режисьорка отговорите се крият в недостатъчната вяра на българина. Това е и основната тема в текста, която в момента е най-актуалната в съвремието ни. В самата творба се крие и ясното послание, което Анастасия иска да отправи към публиката – от неверието на българина идват всичките му злини.

Не знаем в какво да вярваме и непрестанно сменяме посоката  – многото божества, митове и фолклор са объркали българина и въпреки желанието си да вярва, той е объркан и трудно намира пътя.

Другият голям проблем според Анастасия е, че българинът често се обръща и към Дявола, и към в Бога, в зависимост от това какво му е нужно в дадения момент. Това е и основната причина да не се зачитат националните институции, което пък води до катастрофални последици.

В работата по „Антихрист“ Анастасия е избрала да се изправи пред още по- голямо предизвикателство и да запази средновековния, архаичен език, който Емилиян Станев използва. Признава, че това е адски трудно, особено за самите актьори, когато трябва да произнесат репликите си.

Режисьорката е категорична, че творбите на Емилиян Станев са истинско богатство в езиково отношение. Чрез тях българинът има възможността да запомни как е звучал езикът ни и колко красота е събрана в него. Стилът на писателя е висок, а ние сме свикнали да елементаризираме и принизяваме всичко, споделя Анастасия и допълва, че не е склонна да направи какъвто и да е компромис с оригиналния текст.

Екипът, поел на плещите си товара да представи „Антихрист“ на сцената на пловдивския театър, е голям – изненада дори за самата Анастасия, която по принцип обича да работи с много хора.

Въпреки трудностите, творците са успели да се сработят и заедно следват една обща идея.Най-новите попълнения на Драмата – Красимир Василев и Димитър Банчев, се качват на сцената заедно с утвърдени имена като Петър Тосков, Красимир Доков, Венелин Методиев, Елена Кабасакалова, Симеон Алексиев и няколко гостуващи актриси – Елена Недкова, Джована и Весела. Сценографията е дело на Огняна Серафимова, музиката на Асен Аврамов, а хореографията е поверена на Александър Манджуков.

Най-тежката роля – тази на Антихриста, е поверена на младия Васил Дуев. В началото имах идея да разделя персонажа за различните възрасти, но тя отпадна. Ще се концентрирам върху самотата на този образ, върху това как един човек може да събере толкова много противоречия и да изпита толкова различни чувства, споделя Анастасия.

Премиерата вече е насрочена за 15 януари, дотогава екипа ще репетира неуморно всеки ден. Не знам какво ще се получи, но съм сигурна, че няма да има такъв спектакъл и най-малко заради изразните средства ще бъде интересно, уверена е режисьорката.

Фактът, че преди цели 35 години, младият тогава творец Иван Добчев поставя за пръв път „Антихрист“ на снена, никак не я смущава, напротив – мотивира я още по-силно.

Стискаме палци на Анастасия и екипа, вярваме в тях и от все сърце им желаем успех!

 

 

Подобни статии

Top