Абитуриентите от елитните училища масово избират чужди университети

60 % от абитуриентите в Езикова гимназия „Иван Вазов“ са се насочили към университети в чужбина, а една част от тях са вече приети. Това съобщи за DCNEWS помощник-директорът на гимназията Вихра Ерамян. Предстои кандидатстудентската кампания за зрелостниците, които са избрали висши учебни заведения в Германия и Франция.

235 са абитуриентите от випуск 2015 в Езикова гимназия „Иван Вазов“. Голяма част от тях вече са избрали да учат в чужбина, а доста вече са и приети. Кандидатстудентската кампания за университетите във Великобритания и САЩ вече е приключила, като сред предпочитаните дестинации са английските Ланкастър, Лестър, Дарби, а също Масачузетския технологичен институт, университетът в Грьонинген Холандия, Политехниката в Милано, както и други висши учебни заведения в Италия.

От юни месец абитуриентите ще кандидатстват в Германия, но също смятам, че ще успеят, защото тези 37 деца, които взеха немска диплома /б.р. немските дипломи бяха връчени на зрелостниците в понеделник – 11 май/, те са с много високи резулат, което е вход за германските университети, и аз мисля, че също ще бъдат приети, допълни Вихра Ерамян.

Елица Капушева ще кандидатства в два университета в Германия. Тя е получила одобрение за пълна стипендия от Германската служба за академичен обмен DAАD.

Аз кандидатствах за пълна стипендия за двоен бакалавър. След като ме одобриха, бях на интервю в София в немското посолство през януари, преминах през първия кръг и сега в края на май вече ще знам дали получавам стипендият, разказа момичето.

Тази стипендия ще покрие всички разходи по издръжката на Елица. Абитуриентката е сред 12-те български деца, преминали първия подбор на DAAD у нас. С пълна стипендия в Американския университет в Благоевград е приет и Георги Георгиев, който завършва английска паралелка.

Аз първо направих едно доста дълго проучване, може би около две години и установих, че не искам да напускам България, при положение, че има университет, който отговаря на моите нужди за кариерно развитие. Затова се спрях само на този избор. Привлече ме и добрата академична атмосфера, обясни Георги.

Цветелина Георгиева пък се е насочила към България. Тя ще кандидатства в Софийския университет.

Логопедия искам да кандидатствам, в български университет, тъй като искам да работя и да се развивам в България. Отделно, чисто финансово нямаше как да отида в чужбина, признава момичето.

Цвети смята да ползва оценката си от матурата и затова заляга над учебниците преди зрелостните изпити. И тя, и съучениците й смятат в бъдеще да се реализират в България. Но засега не правят планове, тъй като пред тях има още доста време.

Подобни статии

Top