Абитуриентът днес – с рокля за 8 лева и „Москвич“ или холивудска визия

Какво е абитуриентският бал? Жадуваният ден. Звездна нощ. Вечер, за която се хвърлят ненужно много пари. Празник за това, че сме се дипломирали… или просто ден като ден.

Пък и имайки предвид, че резултатите от матурите все още не са ясни да празнуваме дипломиране, не е най-добрата идея.

Ще ви срещнем с двама абитуриенти, чиито бал вече отмина. За Владимир Илиев и Стойчо Вълев, които завършват  СОУ „Св. Паисий Хилендарски“, денят на бала не е нито едно от изброените. За тях това е последен ден заедно с всичките им учители и съученици. Ден, не за да се покажем колко сме издокарани, а за да се раздялим с верни приятели и добри учители.

Стойчо и Владимир разказват за подготовката около абитуриентския си бал, който бе на 22 май.

„Отне ми три часа и 600 лева, за да си купя два тоалета – един за изпращането в училище и другия за самия бал“, разказва Стойчо и допълва, че за него няма кой знае каква разлика между мъжките костюми и за това е нямало какво толкова да му мисли.

Подготовката на Владимир протича горе-долу по същия начин „Излязох за два часа, харесах си костюм, оставих 300 лева и не съм го мислил повече.“

И двете момчета са на мнение, че важното е просто да са облечени, ако може малко по-официално и няма никакъв смисъл да се харчат купища пари за една вечер.

„Важното на бала не е костюмът, аз можех и с анцуг да отида, смисълът е да си кажем „Сбогом“ както подобава“ – категоричен е Стойчо.

Но ако за момчетата подготовката за балната нощ е продължила в рамките на няколко часа, то не така стоят нещата за техните съученички.

„При тях подготовката започна още в началото на учебната година“, разказва Стойчо и допълва: „То беше чудо  – диети, отслабване, прически, маникюри, гримове, бижута. Повечето от съученичките ни си шиеха тоалетите при шивачки и месеци наред ходеха на проби, а някой дори пътуваха и до Асеновград за тази цел.“

„За момичетата балът беше основна тема на разговор през цялата година, а момчетата не ни вълнуваше“, добавя Владимир.

Въпреки дългата подготовка, момчетата хвалят своите съученички, че те също не са се „изхвърляли“ с големи суми за тоалети. Владимир дава за пример своя позната, която е похарчила осем лева за балната си рокля.

„Харесала си я е в магазин за дрехи втора употреба, роклята била супер запазена, и си я е взела за осем лева. Но това не е, защото няма финансова възможност, а просто, защото не иска да харчи много пари за една нощ“ – обяснява Владимир.

Но с тоалета и прическата не приключват приготовленията за „голямото събитие“. Много от завършващите или по-точно техните родители пръскат луди пари за лъскави лимузини, с които да допълнят и без това скъпоструващата визия на абитуриента.

Нашите събеседници и тук правят изключение – и двамата не са похарчили нито лев за лъскаво возило. Момчетата не са си правили никакви планове за това с какво ще се появят на бала.

„Днес идвам с някакъв скъп джип, а утре ме виждат в рейса – е какъв е смисълът?“, чуди се Стойчо

Въпреки това обаче приятели на Стойчо са му осигурили луксозен превоз. „Аз си мислех да ходя с такси, но приятелите ми така решиха. Ако не бяха те да ми намерят кола, в никакъв случай не бих дал пари точно за това“, обяснява Стойчо.

Владимир е мислил да отиде пеша, въпреки че родителите му са предлагали да осигурят първокласен автомобил. И все пак не отива пеша на бала си, а с „Москвич“.

„Случайно разбрах, че на един приятел баща му има „Москвич“ и така станаха нещата. Иначе и аз не бих плащал за такъв излишен каприз“, разяснява Владимир.

Балът на Владимир и Стойчо приключи, за момчетата останаха само приятните спомени и много снимки. Най-важното обаче сега започва. И на двамата им предстоят изпити, а през лятото са планирали и да работят.

И накрая да уточним – в балната нощ важното е не с каква дреха или кола ще отидеш, а с какво настроение.

Не забравяйте, че най-важното тепърва предстои. Балът на живота е безкраен, но само от вас зависи дали ще е приказен. Успех!

Подобни статии

Top