Автомобил с изкуствен интелект ще следи за нарушители на „Синя зона“ в Пловдив

Вече е оборудван инспекторски автомобил

Община Пловдив внедри пилотно технологията VISCAR за проверка на автомобилите, паркирали в „Синя зона“. Това съобщиха на пресконференция кметът Костадин Димитров и директорът на фирмата изпълнител на проекта „Tixi“ Николай Недялков. 

Вече е оборудван инспекторски автомобил, който автоматично идентифицира автомобилите, паркирали там.

С помощта на изкуствен интелект системата проверява дали паркиралите автомобили са заплатили, имат ли пропуск, разпознава номера, класифицира автомобила, както и цвят, марка, модел и регистрационен номер.

Системата, която няма аналог в България работи от месец в Пловдив. Тя има и допълнителни функции- определяне на текущата натовареност на зоните, проверка на свободните места, идентифициране на автомобили без валидни гражданска отговорност, технически преглед, обявени за издирване, както и възможност за обработка на информация за други видове обекти като пешеходци и велосипедисти. 

През март ще бъде въведена и новата система за електронни билети и карти в градския транспорт на Пловдив. Чрез мобилно приложение пловдивчани и гостите на града ще могат да закупуват карти и билети в автобусите. Към момента са оборудвани 80 автобуса, в през телефон или с банкова карта ще може да се купува билет.