Агнешкото в кварталните магазини свърши (СНИМКИ)

Ден преди Гергьовден, агнешкото в малките, но любими за пловдивчани квартални месарници, свърши. Репортер на DCNEWS видя, че в магазинчетата край Понеделник пазара, известни с прясната си стока не само в квартала, но и в целия град, от крехкото месце вече няма.

Точно за Гергьовден агнешкото поевтиня. Цената му падна до 12 лева за килограм, в сравнение с тази по Великден, при това за бут и плешка. Само че и от двете вече няма, обясняват ми месарите. „Ето на, последното цяло агне продадохме, останаха ми две бутчета, след малко и те ще бъдат продадени“, обяснява ми продавачка. Докато си говорим, клиентка грабна единия бут, а другият остана самотен във витрината.

Все още има агнешки комплекти, чревца и шкембички, чиято цена от няколко години не се е променяла – 6.80 лв. Не са свършили и агнешките главички, както и другите дреболии.

„Нормално е да свърши. Гергьовден се тачи не само от българите, но и от роми и турци“, коментира Борис Чалъшкан. И напомня, че за празника Едерлези, турци и роми колят и приготвят агне за курбан.

Собственикът на магазинчето съветва клиентите си да внимават месото да е свежо. Обяснява, единственото нещо, по което може да се разпознае, че то е българско и качествено, е по кръвта. „Кокалът трябва да е розов и месото трябва да има печати“, посочва месарят.

Все още агнешко има в големите хранителни вериги. Но пък е доста по-скъпо – в някои хипермаркети котлетите с кост струват 15 лева, а месото без кост достига до 18 лв.

А иначе домакините отново се канят да го приготвят печено с лук. И задължително придружено с традиционната дроб сарма.

 

Подобни статии

Top