Адвокати на имамите: Искаме оправдателни присъди!

Искат оправдателни присъди за имамите от Пазарджик

Ахмед Муса е с нелегитимна карта за имам, потвърди днес в съдебната зала главният секретар на Главно мюфтийство Ахмед Ахмед. Той бе призован като свидетел по делото за радикален ислям срещу 13-те имами и ходжи от Пазарджик, което за трети път се гледа в Апелативния съд в Пловдив.

Картата на Муса не е валидна от времето на главния мюфтия Неджим Генджев, обясни в залата Ахмед Ахмед. Той обаче бе категоричен, че мюфтийството няма да отстрани от проповедническа дейност 13-те имами, докато не приключи делото срещу тях.

Пред съда Ахмед подчерта, че в момента не се издават карти на проповедниците от Главно мюфтийство и посочи, че мюфтийството не е забранявало контакти на проповедниците с организации в Саудитска Арабия. Като свидетел по делото беше разпитан и Салим Салимов – организатора на сватбата, на която Муса е изнасял прословутите проповеди.

След изслушване на свидетелите и един експерт, в залата започнаха пледоарии.

Искаме отмяна на присъдите. Основният ми аргумент е, че държавата не може да се меси в религията. Това е недопустимо, Конституцията го забранява. Религията е самостоятелна, тя е извън държавата и тя си решава собствените проблеми. Ние по тази логика трябва едва ли не всички религии да тръгнем да ги съдим – това е нелепо, посочи адвокатът на четирима от имамите Владимир Радев.

Адвокат Елвира Панкова също поиска оправдателна присъда за Муса. За справедлив процес настояха и подсъдимите.

Пледоарията на прокурора по делото Божидарка Попова продължи повече от три часа. В нея тя припомни, че Пазарджишкият окръжен съд призна Ахмед Муса за виновен за разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация. Той беше осъден на една година затвор при първоначален строг режим и глоба в размер на 5000 лв. Останалите имами са осъдени условно или на парична глоба.

Очаква се съдебното заседание да продължи и утре и най-накрая да приключи с присъда.

Подобни статии

Top