Адвокат Кадиева: Трагедията със Сапунджиеви е тежък случай на домашно насилие

ubijstvo_kichuka (7)

Трагедията със семейство Сапунджиеви, която разтърси цяла България,  е класически тежък случай на домашно насилие, довело до смъртта на трима души, каза адвокат Милена Кадиева от Фондация „Джендър алтернативи“.

Съчетанието на патологична ревност и наличие на огнестрелно оръжие в дома на едно семейство е сигнал за най-висок риск от домашно насилие с летален изход.

„Не е правилно казус като този в Пловдив да се смята за битов инцидент, всъщност той има друго име и то е „домашно насилие“, заяви адвокат Кадиева.

Често в обществото ни се пренебрегват психическото и емоционалното насилие в семейството. Те се подценяват и се неглижират, а случаите, в които има патологична ревност, касаят именно тези два типа домашно насилие.

Мъжете, които приемат жената до себе си за своя собственост, реагират по най-тежкия начин, когато тази тяхна „собственост“ се старае да се откъсне от тях и да избяга.

„Би било по-безопасно, ако жертвата беше преминала през развода и имаше разрешение на режим за контакти на бащата с детето. В този случай втората й връзка би била по-скоро средство за защита, а не повод за ескалиране на ревността на мъжа й“, каза юристката.

„За домашното насилие трябва да се говори и жертвите на бива да мълчат“, категорична е адвокат Кадиева. Много важно е да се потърси и специализирана помощ.

Всяка година през фондацията минават над 300 души, жертви на домашно насилие, с които са проведени над 500 консултации.

 

 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Top