Азис, който ще лежи до живот, загуби битката със затвора

Осъденият на доживотен затвор за убийство на таксиметров шофьор Назъм Назми Азис загуби съдебната битка с Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”, съобщи „Монитор“.  Пандизчията завел иск за 1800 лева обезщетение заради лошите битови условия в килията. Пред съда се жалвал за това, че в затвора изпитвал неудобство и че там не зачитали човешкото му достойнство. От проблемите получил стрес, безсъние, главоболие и дори болка, която се изразявала в нежелание за живот.

Периодът, в който страдал, бил от 19 март 2014г. до 14 април 2014 г., когато пребивавал на територията на затвора в Пловдив. В този един месец бил сложен в килия без санитарен възел и без течаща вода. Светлината през деня не била достатъчна, а изкуствената пък светела непрестанно, включително и нощем. Лампите му пречели, той не можел да спи и от това получил главоболие и станал нервен. Бил принуден да ползва тоалетна и течаща вода само сутрин, на обяд и вечерта за по 20 минути, а през останалото време при малка и голяма нужда трябвало да ползва 10-литрова кофа. От пловдивския затвор контрират, че след престоя си в старозагорския затвор, Азис бил докаран в Пловдив. Тук бил на специален режим, без право на работа. Бил настанен на втори пост, изолатор №1, което е зона с повишена сигурност. Там имало общо девет изолатора, от които шест са малки – само за един затворник. В тях нямало чешма и тоалетна, но в зоната имало баня с тоалетна и други две тоалетни. Извеждането към тях ставало 4 пъти в денонощието, но пандизчиите можели да ги посещават и при провеждане на дневния си график – пазаруване в затворническата лавка, отиване към параклиса или в библиотеката. Осветлението не се спирало, защото било допълнително средство за повишаване на сигурността – да не се допуснат самоубийства или побоища между затворниците. От затвора в Пловдив посочват, че са проверявани многократно от представители на Европейския комитет за превенция на изтезанията в затвори и арести в Република България.

По делото били изслушани показанията на други двама доживотници – Лудвиг Толумов и Павел Пенчев, които потвърдили думите на Азис за лошите битови условия в килиите. Според съдебния състав „ищецът не се е справил с доказателствената тежест като не е успял да докаже основателността на исковата му претенция”. Изискванията на закона на пандизчиите да се осигурява площ от по 4 кв.м, а в килиите да има тоалетна и течаща вода, влиза в сила от 1 януари 2019г.

„Действително, липсата на санитарен възел и постоянно течаща вода, липсата на достатъчно дневна светлина през деня, респ. поддържането на изкуствено осветление с непрекъснат режим на работа през тъмната част на денонощието в помещението, където ищецът е изтърпявал наказание „лишаване от свобода”, принципно биха могли да донесат известен дискомфорт и неудобства за лишените от свобода, но същите не са такива, че да бъдат квалифицирани като причиняващи страдание и унижаващи човешкото достойнство. В тази връзка е необходимо да се посочи, че преди всичко затворите са пенитенциарни заведения, поради което не бива да се очаква от тях удовлетворяване на индивидуалните битови навици и предпочитания на всеки от лишените от свобода”, се казва в съдебното решение. То може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Името на Назъм Назми Азис нашумя още в старозагорския затвор, където затворникът се съблече чисто гол по време на разходка с искания да му бъде осигурена жена и направление за сексолог. Азис от кърджалийското село Светулка се опита да осъди и зандана в града на липите за 3 бона, но и този иск бил отхвърлен от съда. Той получи доживотна присъда за убийството на таксиметровия шофьор от Хасково Димитър Янакиев, когото застреля без никаква причина с куршум в тила през юни 2006 г. Тогава извършителят обяснил, че е стрелял, защото тренирал за професионален убиец.

Подобни статии

Top