„Аз, проклетникът“ за левче измести традиционните Пижо и Пенда (СНИМКИ)

Мартеници в Пловдив

Независимо от финансовото си положение, броени дни преди 1 март българите масово се втурват към сергиите с мартеници и отделят от бюджета си, за да зарадват близки и прители. Цените на традиционните украшения в Пловдив тази година варират от 5 стотинки до 20 лева , а разнообразието е голямо и задоволява дори най-претенциозните клиенти.

Най-евтини традиционно са семплите връзки за ръка – 5 стотинки струва червено-бялата гривна без допълнително украшение, а по 10 и 20 стотинки са мартениците със синьо мънисто, със сърчице или с вплетени златисти нишки. Интерес има и към гривните, към които са прикрепени малки фигурки или букви. Те вървят в диапазона от 50 стотинки до 1,50 лева.

Богато е разнообразието на детски мартеници, върху които присъстват популярни анимационни герои. Най-търсени според търговците са значките с Маккуин Светкавицата, Бакуган и злодеите от „Аз, проклетникът“. Едва след тях се нареждат традиционните Том и Джери, Батман, Мечо Пух и Пепеляшка.

До любимите герои зловещо се зъбят черепи, зомбита и призраци, декорирани с червен и бял конец, към които малчуганите ссъщо проявяват голям интерес.

За малките любители на спорта се предлагат мартеници с логата на световните футболни клубове, както и такива с футболни топки. Една част от тях са под формата на гума, която се залепя за дрехата, а други се закрепват с безопасна игла. Цената и на двата модела е левче, и въпреки твърденията на продавачите, че са създадени у нас, опитните купувачи веднага забелязват, че мартениците всъщност идват от Китай.

За всички влюбени пловдивските сергии по Главната предлагат голямо разнообразие от значки под формата на сърца и гривни и колиета с надписи „Обичам те!“. Мъжките гривни представляват кожено парче, върху което са усукани белите  и червени нишки. В зависимост от дебелината и качеството на преждата, цената е от 1 до 3 лева.

Ако държите да сте оригинални, то отделете 5 лева и подарете мартеница с надпис по ваш избор – такива се правят на няколко места по Главната, и то за не повече от 10 минути. За 2,50 пък може да зарадвате любителите на астрологията и да закачите на ревера им брошка със зодиакален камък. Повечето от украшенията са пластмасови, но все пак могат да се открият и ръчноизработени от плат и вълна.

Най-скъпи тази година са големите и тежки модели, които са предназначени за украса на дома или офиса. Те вървят от 10 до 20 лева и се купуват много рядко. На все по-малко сергии за съжаление могат да се видят традиционните герои Пижо и Пенда.

Според продавачите те вече са изместени от съвременните образи и не пораждат интерес у децата. Интерес към тях проявяват повече хората, които изпращат мартенички за близките си в чужбина.

Подобни статии

Top