Айри Мурад – общински съветник, макар и неграмотен

Айри Мурад е общински съветник в Пловдив. 38-годишният политик се прочу с резултатите си от матурите – по български език 2,63, а по философия – 3,13. Той е член на комисията по „Образование, наука, вероизповедание, етнически въпроси” в Пловдив.

Въпреки отговорния си пост, оказва се, че Мурад на практика е неграмотен.

Пред репортер на btv Мурад обяснява, че отговарял на всички условия. Завършил е средно образование – макар и на възраст над 35 години и вечерно, и макар да му липсва матурата по български език. Според обяснението му не чел достатъчно за изпита, но на есен щял да го вземе.

За философията казва, че е горд с оценката си, тъй като това бил по-труден предмет.

На въпроса – „Кой е любимият му философ?“, Айри Мурад даде следния отговор. „Те са много и да кажа един, който е така по-… Един момент само…. Не мога да се сетя”

Преди да се отдаде на политиката, бил ходжа. „Дърпа ме политиката и затова реших да участвам”, разказва Мурад пред btv.

Истинската история на общинския съветник от Реформаторския блок, избран с преференциален вот, най-вече от „Столипиново” обаче е малко по-различна.

„Да, от партията на Касим Дал. Той ми е приятел. Вкараха ме в групата на Здравко Димитров и от там бях по преференция… избраха ме с 350 гласа… Кварталът удари рамо, нашите. Имаше малко грешки, защото знаете, че са малко неграмотни…”

„Аз най-вече искам да помагам, защото има много проблеми в „Столипиново”. Обещах, че каквото зависи от мен в „Столипиново”, ще го оправим… Обещавам смело, да”, споделя пред камерата ни Мурад.

За политиката казва следното: „Ние сме си реформатори. Макар че сме от турска партия… Не турска, ами повече турци сме”, добавя той, разбрал, че етническите партии са забранени от закона.

Мурад казва, че е роден в България и е българин с турски произход, но говори турски и се чувства турчин. Казва, че повечето хора в махалата били като него. „Ако сега сме 70 хиляди, след 10 години ще бъдем 80 хил. Защото много бързо се развиваме”.

Съпругата на Айри – Зейнеб, е на 28 години и не работи, тъй като Айри е против.

Аргументът: „Защото при нас е така. Искам да е вкъщи. Да е като домакиня… Така мислим. Жената е за вкъщи”. Зейнеб казва, че е доволна от живота си. Относно плановете им за почивка – нямало да е море, тъй като не можело да се носят бански.

Всъщност Зейнеб е покрила главата си само преди две години. Мурад пък признава, че докъм 12-ата си година е бил християнин. Сега обаче ислямът бил на мода – както в квартала, така и в България, така и в света.

„Има време, когато носиш само дънки. После хвърляш дънките, носиш рокля. И аз така усещам, че сега е времето на исляма”, направи сравнение между модата на дрехите и модата в религиите той.

Айри Мурад планира да завърши и висше образование. Съпругата му го вижда като лекар. Двамата заедно планират да имат дете Докато им се роди ще се кандидатират за приемни родители.

Източник: btv

Снимка: btv

 

Подобни статии

Top