Активността на свлачището към Асенова крепост продължава

Свлачището на Асенова крепост

Съществува опасност производители на малини и ягоди от Яврово и Лясково да фалират, ако пътят към тези села не бъде отворен за движение скоро. По въпроса с укрепването и възстановяването на проблемния участък все още няма отговор от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Тя трябваше да проведе заседание миналата седмица, но то бе отложено. Междувременно, активността на свлачището към Асеновата крепост продължава. Ако не бъдат предприети спешни мерки и ремонтните дейности не започнат веднага, има опасност необходимите средства за укрепването да нараснат до над 3 000 000 лева, категоричен бе заместник-кметът на Асеновград инженер Пламен Йончев.

Той припомни, че сумата, която е необходима към момента, е в размер на 2 150 000 лева. Миналия петък със собствени средства Община Асеновград подобри леко настилката, като бе насипана баластра. Главната цел бе да се създаде възможност да се пускат за движение в двете посоки само леки автомобили.

Тази сутрин земната маса и положената настилка отново бяха слегнали. „Така че пътят продължава да бъде затворен и чакаме средства, за да решим трайно въпроса с подпорни стени.“, уточни Йончев.

По думите му, днес кметът на града доктор Емил Караиванов е в София по друг повод, но е възможно да проведе среща, в която да настоява за спешно отпускане на средства, тъй като те са необходими в най-кратък срок.

Освен всичко, заради пропадналия път се създават големи неудобства на гражданите на Асеновград и на жителите на засегнатите села. В Общината непрекъснато постъпват жалби от хора, които чакат и имат продукция в Яврово и Лясково.

Те трябва да си изнесат стоката, тъй като имат сключени договори и на практика ще фалират, ако пътят остане затворен още дълго, заяви още Йончев. Жалби постъпвали почти всеки ден, но е опасно и затова няма как отсечката да бъде отворена за движение.

Подобни статии

Top