Актуализират списъка с културното наследство на Асеновград

asenovgrad otvisoko (9)

Промяна в списъка е наложителна, тъй като голяма част от обектите вече или не съществуват, видимо са променени или са сериозно архитектурно компрометирани.

Около 40 паметника на културата от сега съществуващия документ ще отпаднат, предполага експертът в общинско предприятие „Туризъм” Ивайло Мирчев.

В общината в момента действат два списъка – единият съдържа 115 паметника в Асеновград и прилежащите му територии. Вторият документ е с 60 културни обекта, намиращи се из цялата община.

Списъците са правени преди повече от четири десетилетия, затова в тях се срещат несъществуващите вече къщи с олимпийските тавани, на улица „Асенова крепост” и на площад „Бански” в града.

Предстои общинска администрация да поиска обследване на обектите от Националния институт за паметниците на културата. Едва тогава те ще бъдат включени в интерактивна карта като за всеки ще има актуална информация за неговото състояние и собственост.

Асеновград разполага с потенциал за създаването на специализиран туристически продукт и да се превърне в предпочитана за посещение дестинация, каза още Ивайло Мирчев.

По думите му и сега в града идват туристи, за да видят първите стенописи на Захари Зограф в храм „ Света Богородица – Благовещение”, Консулатото на Мосеус, Налбантовата и къщата на Чанос.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top