Акт за доставчика на храната, от която се натровиха 12 деца в Асеновград

semeen tip asgr

Агенцията по храните ще наложи акт на собственика на кетъринговата фирма, която доставя храната в Центъра за настаняване на деца от семеен тип в Асеновград. Припомняме, че през почивните дни 12 деца от социалното заведение бяха приети в болница със съмнения за хранително натравяне. Актът ще бъде връчен на собственика на фирмата утре в Пловдив, съобщи д-р Николай Петков от местната дирекция.

Междувременно от Агенцията по храните днес извършиха втора проверка на фирмата-доставчик на храна. Взети са 11 проби от храната, която са яли възпитаниците на дома през почивните дни, очаква се резултатите от изследването им да излязат утре.

„Има и съмнения за стафилококова инфекция. Това е единия вариант, тъй като хранително натравяне и стафилококова инфекция са с доста сходни симптоми и се работи по двата варианта“, посочи д-р Петков.

12-те деца от Центъра, които бяха приети в Инфекциозната клиника на Университетска болница в понеделник, утре ще бъдат изписани.  Това ще стане след като излязат микробиологичните им изследвания, които да потвърдят или отрекат съмненията за стафилококи.

Междувременно са извършени проверки и на другите два дома, в които се доставя храна от същата фирма – в Нареченски бани и  „Таньо войвода“ в Асеновград. Там няма проблеми, посочи д-р Петков.

Кетъринговата фирма е единствената, която снабдява с храна социалните заведения и трапезарии в Асеновградска община и ако бъде затворена, това ще доведе до срив в социалното хранене в общината, посочиха от Агенцията.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top