Акт за строителите на „Васил Априлов“? (СНИМКИ)

arheologikal dupka (15)

Фирмата-изпълнител на ремонта на бул. „Васил Априлов“ ще отнесе акт от Министерство на културата, тъй като няма договор за наблюдение на обекта с Археологическия музей в Пловдив. Фирмата е имала предписания за това, но не ги е спазила. Това съобщи за DCNEWS директорът на музея Костадин Кисьов. Утре в града под тепетата пристигат експерти от министерството, за да огледат намерените археологически находки, на които се натъкнаха работници преди два дни.

Пред репортер на DCNEWS строителите разказаха, че в района на ул. „Д-р Добрев“ преди два дни се натъкнали на древен зид. Затова спрели да копаят и извикали археолози, които пък оградили обекта.

„Никой не може да каже дали това е гробница, зид от сграда или виадукт. Такива тухли са използвани за строежа на всички тези сгради“, обясни Кисьов. По думите му в двора на Медицинския университет през 70-те години са намирани древни гробници и дори стара римска колесница. Но точно в този район минавал и виадукт.

Кисьов припомни, че през 2010 година, по време на ремонта на ул. „Гладстон“, беше открит скелет на кон. Тогава археолозите твърдяха, че там е имало ферма, а районът е бил в периферията на древния Филипопол.

Утре в 10.00 ч. археолозите ще огледат обекта, допълни Кисьов.

Вижте как изглежда археологическата находка!

 

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top