Александър Миланов представя книгата си „Детство без сълзи“

Книгата „Детство без сълзи“ ще представи в Пловдив авторът й Александър Миланов. Премиерата ще бъде в 19:00 ч. в клуб „Библиотеката“.

Заедно с книгата авторът е подготвил и аудиодиск, в който разказите, включени в нея, са разказани от Орлин Павлов, Калин Врачански, Белослава и Драго Симеонов.

„Детство без сълзи“ разказва тежките истории на изоставени деца, деца в приемни семейства и деца, които прекарват част от живота си в поправителни училища. Книгата пресъздава в художествен стил реални истории, с ясната цел да промени отношението на обществото към децата в риск.

Авторът Александър Миланов от години работи в областта на защитата на правата на децата и развитието на приемната грижа, като качествено различна алтернатива на институциите за деца.

„Авторът не спестява на читателя нищо от ужасяващата реалност на институциите за деца, като същевременно предоставя трогателни свидетелства за човешка топлота, подкрепа и всеотдайност към „ничиите деца“, жертва на приютната грижа. Книгата е едновременно мъдра и наивна – тя носи дълбоко изстрадано и горчиво познание за дехуманизиращия ефект на институционалната грижа, но и искрена, трогателна вяра във възможността за промяна“, казва в предговора към изданието социалният антрополог Харалан Александров.

Близо 4000 са децата и младежите, които прекарват живота си в социални домове у нас, показва националната статистика. 199 малчугани живеят в 11 домове за деца, лишени от родителска грижа от 3 до 6 г., 1 361 деца прекарват детството си в 39 домове за деца, лишени от родителска грижа от І до ХІІ кл., 858 са децата и младежите, които живеят в 23 дома за деца с умствена изостаналост.

В 29-те домове за бебета са настанени 1045 деца, като 676 от тях са с увреждания. През първото полугодие на 2014 г. преминалите деца в домовете за бебета са 2059, от които 956 са с увреждания. По данни на неправителствени организации, всяка година 2000 новородени и малки деца попадат в домове.

 

 

 

 

Подобни статии

Top