Алекс Начева е на финал на троен скок на ЕП в Рим с личен рекорд и най-добро постижение в квалификациите

Габриела Петрова също ще скача за медал, зае последното 12-о място сред финалистките

Българките Александра Начева и Габриела Петрова се класираха за финала на троен скок на Европейското първенство по лека атлетика в италианската столица Рим.

Световната шампионка за девойки до 20 години от Тампере 2018 Начева постави личен рекорд при втория си опит с 14.29 метра и завърши с най-добро постижение в пресявките. 

Досегашното върхово постижение на 22-годишната българка в дисциплината беше 14.23 метра, с което тя спечели сребърен медал на Балканиадата в Измир на 25 май.

Тя беше една от петте състезателки, които успяха да преодолеят квалификационната норма от 14.10 метра, като с втори резултат остана европейската шампионка в зала от Истанбул 2023 и настояща балканска шампионка Тогба Данъшмаз (Турция) с 14.27 метра от първи опит. Трета с 14.21 метра също от първи опит се нареди бронзовата олимпийска медалистка от Токио 2020 Ана Пелетейро-Компаоре (Испания).

Европейската вицешампионка в зала от Прага 2015 Петрова завърши с 13.86 метра от първия си опит и се нареди на 12-о място в квалификациите – последното, даващо право за участие на финала. 

Надпреварата за медалите на троен скок при жените е на 9 юни от 22:04 часа българско време. 

Източник: БТА, БФЛА