Ало измамите не спират, още двама изгоряха

telefonni izmamnici

Телефонните измамници продължават да вилнеят из Пловдив.  Криминалисти от Пето РУ разследват два случая на измами от вчера.

По първоначални данни на две пловдивчанки, на 75 и 85 години, са изгорели па схемата на един и същ сценарий –  пари назаем за купуване на климатици.

Около 10:00 часа първата жертва – 75-годишната жена получила обаждане на стационарния си телефон от мним родственик, който обяснил, че е попаднал на много изгодна оферта за климатици и спешно му трябват пари за капарирането им. По време на разговора жертвата била накарана да продиктува адреса си, за да бъде изпратен търговски представител да вземе сумата. Убедена, че прави услуга на близкия си, тя приготвила 1 800 лева и малко по-късно ги предала на явил се пред дома й непознат.

Няколко часа по-късно по същата схема била заблудена и 85-годишната пенсионерка, от която мошениците взели 1 400 лева.

От ОДМВР – Пловдив припомнят как трябва да действате за да не ставате жертва на подобни измами.  Първата и основна стъпка, която трябва да направете – независимо колко е настоятелен „роднината“ по телефона е да потърсите връзка с близките си или със съсед.  Добре е на възрастните хора да се напомня за подобни телефонни измами, да знаят, че в никакъв случай не трябва да споменават пред непознати или по телефона имената си и личните си данни. Те трябва да са спокойни, че не биха могли да пострадат, ако затворят телефона или в директния разговор категорично да заявят, че това е измамна схема, за която знаят.

Ако гражданин е станал жертва на измама, той трябва незабавно да се обърне към най-близкото районно управление или да позвъни на тел. 112. Ако възрастта му не позволява, негови близки също могат да сторят това. Бързата реакция при този вид измами и предоставянето на точна информация за случилото се (дата, времеви период, през който е получено обаждането и т.н.) е много важна за успешното разследване на този вид престъпления.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top