Ало измамници опитаха да ужилят баба с 5000 лева

Районна прокуратура-Карлово повдигна обвинения на трима ало измамници за опит да ужилят по телефона 73-годишна баба с 5000 лева. 29-годишният Васил В. от Троян, 26-годишният Кольо Н. от Горна Оряховица и 31-годишната Гергина М., също от Горна Оряховица били задържани при спец операция, проведена под ръководството на прокуратурата и ГД „Национална полиция.

Акцията е проведена на 8 март на територията на Горна Оряховица с участието на служители от отдел „Криминална полиция“ към ОД МВР-Пловдив, Велико Търново и Карлово.

До момента е установено, че на 29 февруари 2016 г. е бил направен опит за измама на 73-годишна жена от Карлово. Същия ден по телефона на пенсионерката се обадила непозната жена. Тя съобщила, че племенницата й, която живеела в Испания, изпратила колет с документи и 40 000 евро. Попитала възрастната жена дали има спестени пари. Пенсионерката отвърнала, че държала 5 000 лева в банка. По настояване на измамничката, бабата отишла да изтегли парите, за да ги предаде за „освобождаване“ на пратката. След подаване на сигнал в полицията предаването на сумата е било осуетено.

Според прокуратурата деянието е извършено от Кольо К. при условията на опасен рецидив. Той е осъждан десет пъти за различни престъпления – кражби, шофиране на МПС без свидетелство за управление, измама и грабеж.  В момента се изяснява ролята на всеки от тримата в извършеното деяние.  Установява се съпричастността им и към други телефонни измами на възрастни хора, извършени в страната.

Днес с постановление на наблюдаващия прокурор в ареста за срок от 72 часа са задържани Васил В. и Кольо К.  Гергина М. е с наложена мярка за неотклонение „подписка“.  Предстои да бъде внесено искане в Районен съд-Карлово за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Васил В. и Кольо К.

При обиски в помещения, ползвани от тримата обвиняеми, са били иззети телефонни апарати и сим карти, една от които е използвана за извършване на опита за измама. Тримата обвиняеми са разпитани пред съдия. Под ръководството на Районна прокуратура-Карлово продължават процесуално-следствените действия – разпити на свидетели, назначени са експертизи и др.

Описаният по-горе опит за телефонна измама е от типичните схеми, прилагани от извършителите на подобни деяния. Позвънява се на случайно избрани телефонни номера и под предлог за освобождаване на колетни пратки, закупуване на климатици или възникнала авария на елекропреносната мрежа, при която пострадал близък/роднина, се искат от потърпевшите парични суми в различни размери.

От прокуратурата отново напомнят на хората да не се доверяват на непознати и по никакъв повод да не дават пари на ръка. При всяко съмнение, че може да става дума за измама, да подават своевременно сигнали в полицията.

Подобни статии

Top