Алпинистът от Лаута Арми тръгва към гръцкия връх Митакас

Алпинистът Александър Чалъков, който наскоро се завърна от екпедиция в Хималаите, тръгва да покорява гръцкия връх Митакас с височина 2917 метра. Това е най-високият връх на митичната планина Олимп, който е на второ място в балканския полуостров след връх Мусала.

„Ще изгоним Зевс и ще покорим Афродита. На 3 юни съм на Митикас в Гърция , на 10 юли ще кача Гросгклокнер, първенеца на Австрия, после на 15 юли отивам на Монблан, а в началото на септември, ако ми останат време, отпуска и пари, ще кача Елбрус. Това са ми таргетите това лято.

Всичко това е тренировка за един връх в Хималаите – моята голяма любов Ама Даблам на 6814 метра. Той ще ми е стъпка и мерило за първия ми 8-хилядник, който се надявам да е до 2 или 3 години максимум.

Доста смели планове имам, но ще ги постигна, в серия съм. Истинското мерило за алпинистите са изкачените върхове над 8000 метра, това вече са си успехи. Това ми е целта на този етап, за това и бях в Непал, главно да видя тялото как ще ми е на тези височини и сега като видях че съм перфектен ми трябват само време и пари“, сподели плановете си пловдивският алпинист, който е член на Лаута Арми и запален привърженик на Локомотив (Пловдив).

Подобни статии

Top