Амалия ще изпее душата на рибаря в Пловдив

opera 3D (8)

Докъде можем да стигнем от любов, какви жертви правим в името на най-святото чувство и защо оценяваме най-скъпите си неща, едва след като ги изгубим? Това са само част от философските въпроси, заложени в първата по рода си  българска 3D опера „Рибарят  и неговата душа“, която предстои да бъде представена в Пловдив.

1780 са местата в Летния театър в Пловдив, които се очаква да бъдат запълнени на 9 септември. Единствено първите два реда от балкона няма да бъдат пускани в продажба, тъй като там видимостта е лоша, а екипът държи всеки един зрител максимално да се наслади на ефектите.

„Рибарят и неговата душа“ е изцяло български проект, в който на една сцена излизат повече от 100 артисти от различните сфери на изкуството – симфоничен оркестър, поп-рок банда, хор, балет, както и звезди от родната музикална сцена.

За пръв път в България, в спектакъл, който се играе на живо, се включват компоненти, характерни за съвременната кино индустрия. Макар множеството трудности и липсата на финанси, екипът не си е позволил никакъв компромис с качеството и 3D операта с нищо не отстъпва на световните продукции.

Специално за изявата под тепетата, екипът ще направи допълнителни репетиции непосредствено преди спектакъла на 9 септември. Билетите за пловдивската публика също са на преференциални цени – 10, 15, 20, 25  и 30 лв., което по думите на организаторите е доста по-ниско в сравнение с цените в София.

Ана Топалова е режисьор на спектакъла, нейно дело са и либретата за операта. Ана е пловдивчанка и това я кара още повече да се гордее с възможността операта да бъде представена под тепетата.

Минко Ламбов е композитор на операта, успял да обедини различни техники, така че на една сцена поп, опера и балет да звучат в изключителен синхрон. Ролите в проекта са поверени на най-известните и талантливи имена на българската сцена в момента. В главния образ на рибаря ще видим Ненчо Балабанов, който нашумя след провокативните си имитации на популярни личности.

В ролята на русалката ще се превъплъти пловдивчанката Веси Бонева. „Още когато разбрах, че в България ще се осъществи подобен проект и, че има роля за русалка, то бях сигурна, че това ще бъде моето амплоа“, сподели чаровната изпълнителка. Оказа се, че приказката за Малката русалка винаги е била любима на Веси и тя от дете е мечтала да има шанса да изиграе този образ.

Актьорът Димо Алексиев, който прослави страната ни след участието си в десетки холивудски продукции, получава от режисьора шанса да се превъплъти в Оскар Уайлд. Певицата Мариана Попова ще видим в ролята на Магьосницата, а солистът на Софийската опера Стефан Владимиров ще изиграе Отеца.

Една от най-трудните и интересни роли – тази на Душата, е поверена на Амалия Ненова, която е вокалистка на Durty Purchase  и е работила с имена като Робин Гиб и Курт Хауенщайн. „Тази роля е много трудна, тя е най-важният женски образ в попоперата, сподели режисьорът на спектакъла Ана Топалова.

„Душата страда, защото рибарят я пропъжда от себе си. И в отчаяните опити да си го върне отново, тя преминава през различни състояния,  но в крайна сметка се връща отново към доброто. Амалия има сложна актьорска задача, а и музикално смесва различни стилове“, допълни Топалова.

Премиерата на спектакъла в София предизвика истински фурор както у малките деца, така и у възрастните, разкриха от екипа. 94-годишна жена, която е гледала операта в НДК, споделила на екипа, че всичко, което е видяла на сцената, я е подтикнало към дълбоки размисли и й е донесло много позитивни емоции.

Очаровани от приказната реалност останали дори и 3-годишните, много от които задали на своите родители философския въпрос: „А какво е душата?“. „Мой близък ми се обади след премиерата и ми заяви, че трябва да обясня на сина му какво е душа и кое подтиква хората към лоши постъпки“, сподели композиторът Минко Ламбов.

Изключително интересна част от операта са и костюмите, с които артистите ще се появят пред публиката. Роклята на русалката е изцяло ръчна изработка и представлява златист плат, обшит със светещи камъни, корали и елементи, които да наподобяват люспи.

„Веси е най-подготвената русалка в България, тъй като има не една, а цели две рокли“, пошегуваха се колегите й. Малък проблем преди премиерата в София за малко да помрачи настроението на екипа – опашката на русалката е изчезнала от гримьорната в НДК.

За щастие никой от публиката не е забелязал липсата, но след този инцидент артистите тъжно отбелязват, че им се налага освен като хора на изкуството, да влизат и в ролята на пъдари.

„Това е още един повод да се замислим върху това, че светът не се върти около нас, че сме тук за малко, и не е лошо да бъдем по-добри както към другите, така и към себе си“, завърши типично в стила на героя си Оскар Уайлд актьорът Димо Алексиев.

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top