Американка изследва панелките в „Тракия“ (СНИМКИ)

Американска архитектка изследва панелните блокове в жилищен район „Тракия“. 29-годишната Мегън Луенбърг е получила стипендия от стипендиантската програма „Фулбрайт“ и в продължение на десет месеца проучва как са се променили панелките в Пловдив и какви социални взаимоотношения създават обитателите им.

Мегън Луенбърг от Минесота. Тя е в България вече осем месеца и говори добре български, тъй като преди няколко години е била в Крън като доброволка от Корпуса на мира. Завършила е архитектура и антропология в университета в Айова.

При първото си пребиваване в България Мегън се впечатлила от панелните сгради и решила да направи изследване в тази посока.

Аз съм архитект на къщи, на жилищни сгради. И за мен това беше много интересно и доста различно от нашите сгради, които се срещат в Америка. И когато реших да свържа антропологията с архитектурата, аз реших да се върна тук и да изследвам панелните блокове в „Тракия“.

Мегън се впечатлила много от това, че в един панелен блок съседите са изключително задружни.

Аз съм много близка с моите комшии и съседите ми и ми е много приятно, когато пием кафе сутринта и седнем на пейките. По принцип търся информация за ролята на архитекта и как той помага да се осъществяват тези връзки, как помага архитектурата да бъде по-различна, за да се създават тези връзки, допълва Мегън.

Тя е установила, че панелките в „Тракия“ са издигнати преди 40 години наведнъж, което според нея се случва рядко. Освен това разбрала, че българите имат много добро чувство за вътрешен архитектурен дизайн. Те сами обзавеждат и подреждат жилищата си. Понякога от два съвсем еднакви апартамента, може да се получат коренно различни жилища само заради различния възглед за вътрешен интериор на обитателите им.

Според Мегън в „Тракия“ вече има семейства, които са родили и отгледали своите деца тук. Така кварталът вече има своите кореняци – дума, която американката не знаеше, но научи от мен. Категорична е, че българите са запазили патриархалното, връзката със семейството. Нещо, което в Америка го няма, защото децата излизат от дома на 18.

Вие, българите много държите на дома, смятате, че „домът е вашата крепост“, учудва се Мегън. Казва, че много й харесва в България и се е влюбила в страната ни. Не знае дали би останала да живее тук, но със сигурност първото й пребиваване с Корпуса на мира, я накарало да прелети отново хиляди километри и да се върне в България, макар и само за десет месеца.

Засега не мисли какво ще прави с проучването си. Надява се някой ден да го публикува. Заснетите снимки по време на срещите си с хората в „Тракия“, тя показва вече две вечери на централната алея в парк „Лаута“, за да може повече пловдивчани и жители на района, да видят как се е променил кварталът им във времето.

Изложбата ще бъде експонирана и по цял ден през почивните дни.

Подобни статии

Top