Американски вокални групи гостуват в Стария Пловдив

???????????????????????????????

Три американски вокални състава за българска народна музика под художественото ръководство на емблематичната народна певица Татяна Сърбинска ще гостуват в Пловдив.

Концертът на трите състава е част от културния календар на града под тепетата. Спектакълът започва в 19 часа днес в Къща „Енчо Пиронков“ в Стария град.

Татяна Сърбинска е музикален педагог и изпълнител, автор на една от най-известните народни песен „Катерино моме“. Завършила е Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Няколко години е солистка в ансамбъл „Пирин“, с който пее в най-големите зали по света.

От 1991 г. живее в САЩ, където се ползва с голяма популярност, носител е на една от най престижните награди – „Световен музикален вокалист“ за 2004 година, приета е и като един от културните посланици на България в САЩ.

Пловдивчани ще могат да чуят днес основания от нея през 2000 година Женски вокален ансамбъл – хор и оркестър за български народни песни „Диви жени“ от Бостън, Масачузетц. Всички членове на състава са американки, които с голяма любов и умение изпълняват автентични български народни песни.

За тях преди време „Бостонглоуб“ писа следното: „25 американки с красиви рози на главите, с прекрасни бродирани ризи и с чудни гласове се гмуркат в омаята на песента, която идва от Българския Балкан.“

Вокалният ансамбъл е изнасял концерти в България през 2005 и 2007 година. Дамите са участвали и на събора в Копривщица – през 2005 и 2010 година.

Заедно с „Диви жени“ на пловдивска сцена ще се изяви и Мъжка вокална група „Зорница“ от Бостън.

Групата е основана от Татяна Сърбинска през 1992 година по подобие на известната Мацурева мъжка група от Банско. Свирят и пеят български народни песни предимно от Пиринския край, но в репертоара си имат и песни от Родопите, Шоплука, Тракия, Северна България и Добруджа.

Участвали са в много фестивали, излизали са на концерти в Бостън, Ню Йорк, Кънектикът, цяла Нова Англия и България, както и на Копривщица през 1995, 2000, 2005 и 2010 година.

Третият състав е Вокален ансамбъл „Орфея“ от Вашингтон, представящ традиционна музика предимно от България и Източна Европа. Него Татяна Сърбинска основава през 2006 година. През следващата 2007 година ансамбълът дебютира с концерт в „Зала България“.

Същата година има концерти в Благоевград – съвместно със ДАНПТ „Пирин“, а след това в Пловдив и Чепеларе. С името на митичния родопски певец от древна Тракия – Орфей, група „Орфея“ се изгражда като професионален акапелен вокален ансамбъл, обичан и търсен от американската публика.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top