Американски самолети тренират над Пловдив

От днес започват тренировъчните полети в рамките на второто издание на българо-американската тренировка „Тракийски орел”. Те ще се изпълняват до 30 април. Планирани са различни задачи: от въздушен бой до зенитно-ракетно прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната.

В учението българските ВВС участват със самолети МиГ-29, Су-25 и зенитно-ракетен комплекс „Куб”. Сухопътни войски също ще се включат със своя зенитно-ракетен комплекс „Оса”. Американската Национална въздушна гвардия на щата Луизиана се включва със самолети F-15 C/D.

Целта на „Тракийски орел 2015” е постигане на висока оперативна съвместимост на българските ВВС при участие в операции под егидата на НАТО и за повишаване теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка на личния ни състав, както и усъвършенстване на процедурите по всестранна логистична поддръжка.

Това учение се провежда по Плана за съвместна българо-американска подготовка на двете страни, в изпълнение на Споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната. Ръководител е командирът на 3-а авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов.

Снимка: af.armf.bg

Подобни статии

Top