Американски учени съветват спортистите да пият повече кафе

Сътрудници на университета на Джорджия са открили, че кафето влияе положително на спортните резултати, съобщи „Медикъл нюз тудей“. Те съветват състезателите да не се въздържат от консумацията на ободряващата напитка.

Досега специалистите проучваха въздействието само на кофеина, най-вече на този на таблетки. Този пък американските учени са се фокусирали върху самото кафе и връзката му със спортните резултати.

Известно е, че кофеинът бързо се абсорбира, попадайки в стомаха. Върховата концентрация се наблюдава 1-2 часа след консумация. Съединението влияе на много системи на организма. То подобрява спортните показатели.

Кафето съдържа и други съединения, които могат както да помогнат на спортистите, така и да им навредят. Като цяло обаче специалистите гледат на него положително. Те са установили, че потреблението на 3-7 милиграма кофеин с кафето подобрява с 24 процента издръжливостта.

В същото време превишаването на нивото на кофеин в урината – 15 микрограма на милилитър – може да създаде проблеми с проверяващите организации. Засега Световната антидопингова агенция не включила кофеина в забранените вещества.

Снимка: theguardian.com

 

 

Подобни статии

Top