Американците в Анево изпробвали оръжие за опозицията в Сирия

Тримата доставчици на оръжие на правителството на САЩ, които пострадаха от взрив на полигон в България, са тествали оръжия за доставка на сирийската опозиция, бореща се срещу „Ислямска държава”, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източник от американската армия.

Един от американците беше убит при взрива, а други двама – американец и канадец, бяха ранени при инцидента в събота. При експлозията бяха ранени и двама българи, припомня агенцията.

Българските прокурори са започнали разследване на инцидента, но властите отказаха да съобщят като са правили в България американците. Според американски военен източник, пожелал анонимност, те са подготвяли оръжие за евентуално закупуване за обучението и оборудването в Сирия.

Припомняме, че на 6 юни американски гражданин стана жертва на некачествен боеприпас, който избухна по време на стрелба с гранатомет на полигона Анево. Трагедията се разигра около 11.30 ч., когато при планови експериментални стрелби боеприпасът се е взривил. Той е произведен във ВМЗ-Сопот през 1984 г., а преди 4-5 години е закупен от частна фирма.

„Причините за инцидента са изцяло свързани с частната фирма. Единствената връзка на ВМЗ-Сопот е отдаденият полигон в Анево, за което има сключен договор с всички необходими заверки“, коментира след инцидента министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Полигонът Анево е разположен недалеч от Иганово, където неотдавна също имаше експлозии.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Top