Амфетамини и метаамфетамини превземат Пловдив

11355587_10203973282443406_792762871_n

Все повече млади пловдивчани посягат към амфетамините и дрогата като цяло, това съобщи председателят на сдружение „Майки срещу дрогата“ в Пловдив Веселина Божилова. Според нея употребата на амфетамин и метамфетамин в Пловдив се увеличава главоломно, а тези наркотици водят до пристрастяване и психосоматични промени.

Само преди дни в седалището на сдружение „Майки срещу дрогата“ в Пловдив дошла майка на 15-годишна ученичка от елитна пловдивска гимназия. Момичето започнало да приема амфетамини и канабис покрай приятелки. Идват и родители от други градове.

Непрекъснато ни търсят. Само вчера, само мен ме търсиха от София, от Левски. Миналия четвъртък имахме тук родители от Ямбол, идват от цялата страна, посочи Веселина Божилова.

Все повече зависимите са деца на около 15 -16 години от елитни училища. Това за пореден път показва колко е паднала възрастта на наркозависими у нас, допълни тя. Веселина Божилова. По думите й амфетамините и метаамфетамините са едни от най-опасните наркотични вещества – дори по-опасни от хероина и марихуаната и канабиса.

При метаамфетамините пораженията са необратими. Аз съм виждала на скенер мозък на човек, употребявал метаамфетамини, той е все едно изоран. Това не е преувеличение, обясни председателката на „Майки срещу дрогата“.

Учениците употребяват тези наркотици като стимулант, както на психиката, така и на физиката. След употребата им не се усеща умора, потискат апетита, изчезва самокритичността, говоренето е по-лесно и леко. Към синтетичната дрога младежите развиват симптоми, подобни на психичните заболявания като шизофренията например. Стават агресивни и дори чуват гласове.

Според Божилова тази дрога е лесно достъпна, а държавата не взема никакви мерки за ограничаването й. Понякога тя се продава в масови магазини, в опаковки „Соли за вана“, „Тор за теменужки“ и др.

Сдружението стартира нов проект под надслов „Наркотиците, преживяно и осмислено“, финансиран от Норвежката програма. С него в четири града –  Асеновград, Смолян, Казанлък и Кърджали ще се проведе 6-месечна информационна кампания за ограничаване на наркотиците и обучение на родители, как да разпознават симптомите у децата си.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top