Анакондата Кондьо хапе, ако й е студено, мамбата Валерия – винаги (СНИМКИ)

Втората по големина и разнообразие в Европа изложба-терариум, която показва над 40 вида влечуги и екзотични животни, гостува в Асеновград  до 14 април.  Колекцията, разположена в на първия етаж на Старата община, включва най-отровните и опасни влечуги и насекоми в света.  Така в близките две седмици асеновградчани могат да се срещнат отблизо и да докоснат черна мамба, кобри, тайпани, анаконди и други видове змии, които не се срещат по нашите земи.

Анакондата Кондьо, кайманът Хера, игуаната Есмералда, мамбата Валерия, зеленият воден дракон Фиона и таралежчето Кексчо, са сред най-атрактивните екземпляри в терариума на ветеринарния лекар Георги Еленски. Колекцията надхвърля 17 години и събира най-богатото разнообразие на отровни змии в Югоизточна Европа.

Тук има изключително отровни и бързи змии, които могат да ти скъсят живота значително, но опознаеш ли ги, е доста просто да работиш с тях. Трябва да имаш добра психика, спокойствие и оттам нататък нещата са доста по-лесни, обяснява д-р Еленски.

Той има огромен опит. Внимателен е с влечугите, грижи се за тях и говори с много нежност за анакондата Кондьо, която през цялото време на разговора ни, беше около врата му.

Характерното за него е, че когато температурата падне под 10 градуса започва да хапе – не е на кеф, но това не се отнася за всички жълти анаконди, отнася се за само за Кондьо. Него го кръсти едно момче Пламен, който в момента живее в Пловдив, тогава работеше през 1998-ма с нас и като разсъждавахме как да я кръстим тази анаконда, той рече: „Ами Кондьо! Анаконда – Кондьо!

Така змията получила звучното българско име на известния ромски фолкпевец от близкото минало и с него обикаля България.

Кондьо съвсем скоро е станал баща на 20 мънички анаконди, разказа д-р Еленски. Анакондата е сравнително безобидна, както и таралежчето Кексчо, кръстено така от дъщеря му. То обича тропически хлебарки и пред камерата ни стопанинът му го нахрани с хрупкавите живи бонбони, които отглежда и показва на посетителите в друга клетка.

Идеята на изложбата е всеки да може да пипне екзотичните животни и да се запознае с тях отблизо, допълни ветеринарният лекар.

Top