Ангела Меркел вероятен съперник на Бокова за шеф на ООН!

С наближаването на момента, в който трябва да бъде избран нов генерален секретар на ООН, има натиск той да е източноевропеец, съгласно неофициалната ротационна система, пише в. „Ню Йорк таймс“.

Съединените щати освен това искат на поста да бъде избрана жена – за пръв път в историята на организацията. Затова и Източна Европа предлага солидни женски кандидатури за генерален секретар, включително българките Ирина Бокова, която е начело на ЮНЕСКО, и еврокомисаря Кристалина Георгиева. Други евентуални претендентки за поста са бившата министър-председателка на Нова Зеландия Хелън Кларк и новата министърка на външните работи на Аржентина Сусана Малкора.

Въпреки това хора, познаващи организацията отвътре, говорят за една жена, която е много по-утвърдена на световната сцена: германския канцлер Ангела Меркел. Догодина в Германия предстоят избори, но според колеги на Меркел, цитирани от сп. „Шпигел“, тя не желае да се кандидатира за четвърти мандат. Тъй като имиграционната криза предизвиква съпротива срещу политиката й на отворени врати, все повече се говори за „елегантно излизане“ на канцлера от управлението, пише авторът на статията Марк Седън.

Никой кандидат не може с магическа пръчка да възстанови престижа на ООН, но кандидатурата на Меркел е много логична. Тя е жена и е израснала в ГДР, Източна Европа. Още по-важен е фактът, че интуитивно разбира руския президент Владимир Путин, бивш офицер от КГБ, базиран в Дрезден преди падането на Берлинската стена. Дори след анексията на Крим, която изпробва до краен предел търпението на Меркел, тя продължи редовните си телефонни разговори с Путин и има уникалната способност да посредничи между Русия и Америка, се казва в статията на „Ню Йорк таймс“.

С удивителния начин, по който реагира на бежанската криза в Европа, Меркел натрупа много точки в хуманитарната сфера. В същото време, когато над еврозоната бе надвиснала екзистенциална заплаха заради свободното падане на гръцката икономика, Меркел умело лавираше между разгневеното гръцко обществено мнение и вълненията в собственото й правителство, тези на финансовия министър Волфганг Шойбле, който бе готов да покаже на Гърция къде е вратата, допълва американското издание, изброявайки качествата на Меркел като политик.

Снимка: big5.bg

Подобни статии

Top