Ангел Заберски пак избра Пловдив за премиера

Ангел Заберски трио

Ангел Заберски за втори път избира Пловдив за премиера на нов албум. На 2 декември в рамките на петия сезон на „Камерна сцена Пловдив“ триото му с Борис Таслев и Стоян Янкулов ще промотира “Like Jazz”. Концертът е от 19.00 часа в Първо студио на Радио Пловдив.

“Like Jazz” е реализиран през есента на 2015 г. В него са представени популярни оперни теми, интерпретирани с помощта на джазовата изразност. Ангел Заберски отправя един по-свободен, съавторски поглед към класически произведения, залагайки на силните страни на своето трио – безкомпромисен професионализъм и изключително сработено партниране между мислещи музиканти.

„Лиризмът на Пучини, славянската топлота на Чайковски, мечтателността на Шуман – неслучайно тази музика ни вълнува. Това е реакция срещу жестокостта, отчаянието и ужасяващите сензации, с които ежедневно ни заливат“, обяснява Заберски.

“Like Jazz” синтезира две на пръв поглед несъвместими изкуства – опера и джаз. В албума тези начала не се конфронтират, а тъкмо обратното – постига се убедителен нов образ на добре познатата игра между старото и новото. Прекрачвайки отвъд рамката, композициите в него се разгръщат пълнокръвно в полето на свободната музика. Оттук идва и цялостното усещане за споделеност, за музика, надмогнала стереотипа, отчуждението и стерилното музициране.

“Like Jazz” постига нова и смислена комуникация както по отношение на музикалния материал, така и по отношение на диалога между произведение и слушател.

Предпремиерно албумът звуча пред публика през юни на фестивала „Джаз форум Стара Загора“.

Представянето на “Like Jazz” е третата поред премиера на „Камерна сцена Пловдив“. Проектът на Петър Салчев реализира вече пет успешни сезона.
Традиционен домакин на концертите от „Камерна сцена Пловдив“ е Първо студио на Радио Пловдив. Проектът се съфинансира от Община Пловдив.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top