Ангел Кодинов и Преслав Георгиев шести във финала на 500 м двойка кану в Сегед

Двойката ни каяк Даниел Караколев и Теодор Асенов не успя в борбата за олимпийски квоти

Българската двойка Ангел Кодинов и Преслав Георгиев завърши на шесто място във финала на 500 метра двойка кану за Световната купа, валидна и за олимпийски квалификации в унгарския град Сегед.

Българите дадоха време 1:41.77 минути, като останаха на повече от четири секунди зад победителите Алексей Коровашков и Иван Щил от Русия, които се състезават под неутрален флаг. Те спечелиха квота за Олимпиадата в Париж. 37-годишният Щил е сребърен медалист на 200 метра кану от Олимпийските игри през 2012 година. Той е спечелил и 17 златни медала от световни първенства. 32-годишниаят Коровашков има бронзов медал от Олимпиадата в Лондон на 1000 м двойка кану в партньорство с Илия Первухин. 

На второ място останаха поляците Александър Китевски и Арсен Сливински, а трети са молдовците Олег Тарновчи и Михай Чихая.

Преди това Даниел Караколев и Теодор Асенов не успяха да се класират за финала в дисциплината 500 метра двойка каяк.

Българите завършиха шести в първа серия с време 1:36.32 минути, което им отреди място на полуфиналите. Там Асенов и Караколев останаха последни, девети с 1:37.39 минути и отпаднаха от битката за призовите места.

Гонките продължават и утре, като нашите състезатели имат още шансове за олимпийски квоти в коронниите си дисциплини.