Ангел Пачаманов с коледна изложба в ХебросАрт

Коледна изложба живопис ше открие художникът Ангел Пачаманов  в пловдивската галерия ХебросАрт тази вечер от 18 ч. Ангел Пачаманов е от онези щастливци измежду художниците, чиято мисия е да създава светове от хармония, именно затова за трета поредна година галерията избира негови творби за Коледната си изложба.

Тази вечер ще бъде и премиерата на пианото, което галерията получи като дарение от свой благодетел от чужбина. Деца от НУМТИ “Добрин Петков” ще изпълнят творби за цигулка и флейта в акомпанимент на пиано на Моцарт, Шуман, Равел и Дебюси. Първото представяне на талантливите възпитаници на музикалното училище в Пловдив ще позволи на присъстващите да се насладят на музиката. С това галерия ХебросАрт поставя началото на съвместен проект, в който даровитите деца ще намерят трибуна за изява.

„В студените и мрачни есенни дни, съвсем на прага на зимата, тази изложба е светъл и топъл лъч. Тя ни препраща сякаш с вълшебно килимче към дните, които са огромни и цветни. Към Земята – не случайно много от картините са от цикъла „Земя“ – огнено мощна, дори нажежена, към дръзките червени макове, към нежните маргаритки /обича ме – не ме обича/, към изящните главички на глухарчетата – същински сияйни свещици от великденско шествие. Но Земята като от птичи поглед, а това прави звученето на творбите монументално и възпява величието на Природата. Птиците също са тук – бели и ефирни, но и мощни и властни по своему, с пера като копия, готови да я защитят. Много „но“? Естествено, с присъщата си условност живописта на Ангел Пачаманов е тук, за да ни напомни, че черно-бялото е временно, а цветността вездесъща, вечна и абсолютно неизтребима. Това ни е особено нужно днес, повече от всякога.“, казват в поканата си от галерията.

 

Подобни статии

Top