Английската с 40 шестици на матурите

Излязоха резултатите от матурите

Езикова гимназия „Пловдив“ има най-много пълни шестици на матурите тази година – 40. Това са точно толкова пълни отлични оценки, колкото на всички останали пловдивски средни училища, взети заедно.

96 са пълните шестици в областта, съобщиха днес от просветния инспекторат, след анализа на резултатите от зрелостните изпити.

Пловдивската английска гимназия води класацията на училищата в областта по успех на зрелостниците си от матурите. Училището е и с най-висок резултат сред извън столичните гимназии – отличен 5,61.

В ЕГ Пловдив са 40 пълни шестици, в ЕГ „Иван Вазов“ – 13, толкова са и в Математическата гимназия. Национална търговска гимназия – 6, ФЕГ, съобщи Соня Мелоян, председател на комисията за провеждане на зрелостните изпити от РИО – Пловдив.

Това са и училищата, които са в първата петица по успех на матурите в областта, посочи Мелоян. Сред първите пет е още и Националната търговска гимназия. С много добри резултати е и СОУ „Васил Левски“ в Карлово, където има 4 пълни шестици.

Тази година средният успех на пловдивските зрелостници на изпита по български език е 4:31.

От презентацията, която получихме от МОН става ясно, че като резултати от държавните зрелостни изпити по български език Пловдив област е на четвърто място след София-град, Смолян и Варна. София-град е със среден успех  4.63, Смолян и Варна – с 4.37, а  ние сме с 6 стотни разлика на четвърто място – 4.31.

7 % или 339 зрелостници са скъсани на матурата по български и ще трябва да се явяват на поправка през август. Тройки имат 18,9 на сто. Най-много са четворките – 30,4%, следвани от петиците – 28.37%. 734 12-класници имат отлични оценки, а това прави 15.25%.

Резултатите са сходни като тези от миналата година, уточни Мелоян. Най-зле абитуриентите са се представили по география и история, най-добри са резултатите по чужди езици, като испанският води в класацията с мн.добър 5.48.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top