Ансамбъл „Тракия“ във филм на BBC

???????????????????????????????

Пловдивският общински ансамбъл Тракия бе представен в популярната поредица на Би Би Си „Great Railway Journeys Continental“. Това е един от най-известните пътеводители за британски туристи, в ролята на телевизионен гид в него е британският журналист и бивш член на Европейския парламент Майкъл Портильо.

В епизодът, излъчен за първи път на 16 октомври, водещият представя Пловдив с думите: „Ако се чудите кой е този величествен и приказно изглеждащ град, ще ви кажа, че тук има приказна жилищна архитектура и се намираме на старта на маршрут на Ориент експрес от София до Истанбул. Той запознава накратко зрителите с историята на града и с традиционните тракийски танци“.

„Наистина танците са много красиви, носиите са прекрасни…” – така Майкъл Портильо анонсира ансамбъл Тракия, танцьорите, на който в този момент изпълняват част от своя репертоар на сцената на Античния театър. Следва неговото запознанство с традиционния танц ръченица и опита му да играе заедно с танцьорите.

В поредицата на Би Би Си „Great Railway Journeys Continental“ Майкъл Портильо пътува на изток през Балканите по най-екзотичните участъци на маршрута на Ориент Експрес, въоръжен със своя верен пътеводител от 1913г., на британския писател Джордж Брадшоу. Неговото пътуване започва в София, столицата на България и включва спирка в древния град Пловдив.

Това е вторият екип на Би Би Си, който в рамките на 2 години се снима в Пловдив. През 2014 г. бе заснет и излъчен филм, чийто фокус бяха археологическите проучвания в града. Той бе гледан от над 80 милиона зрители.

Присъствието в престижната медия е резултат от целенасочената политика на община Пловдив да популяризира града и региона като привлекателна туристическа дестинация чрез сътрудничество с български и чуждестранни медии, които допринасят за ефективна реклама на града.

В последните две години град Пловдив се доказва като водеща дестинация за културен, исторически и събитиен туризъм в страната, като бележи най-добри резултати в развитието на туризма спрямо останалите градове в България.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top