„Антракт“ – пиеса за вечното завръщане и живота зад кулисите (СНИМКИ)

Има ли смъсъл в това да заминеш, а после да се върнеш? Колко смелост е нужна, за да полетим, когато рано или късно ще кацнем отново? Трябва ли да позволяваме на страха от неизвестното да ни обземе дотолкова, че да избягваме всеки риск и да пропускаме всяка възможност?

Тези и още много въпроси поставя трупата на Драматичен театър – Пловдив с най-новия спектакъл в афиша си -„Антракт“ с подзаглавие „Неприлично заглавие“. Режисьор на представлението е Иван Урумов, а самата пиеса до този момент не е представяна на родна сцена.

Текстът е на съвременния украински драматург Александър Мардан, чиито творби имат голям успех в Русия и Украйна. Урумов се е опитал да извади пиесата от руското русло и да има универсален характер.

Той сподели, че е направил и някои съкращения на текста. В пиесата има много русизми, което донякъде би затруднило българския зрител, дори да е добре запознат с руската култура, смята диригентът на творческия процес.

Актьорите имат същите проблеми, каквито и всеки обикновен човек, те също страдат, радват се, обичат и плачат. „Антракт“ излиза от областта  на чисто творческите взаимоотношения и представя истинските лица на хората, посветили се на изкуството.

Сюжетът в най-общи линии разказва за режисьор, който след успешна кариера в чужбина се завръща в малък провинциален театър, от който е тръгнал. Когато пристига, актьорите играят „Три сестри“, но той решава да разчупи стереотипите, като предлага да поставят „Монолози за вагината“.

С това решение той разбунва духовете и скандализира директора, в чиято роля ще видим Николай Станчев, познат на широката аудитория от сериала „Седем часа разлика“.

В ролята на завърналия се режисьор се превъплъщава Димитър Баненкин. Това е дебютът му на сцената на театъра в Пловдив и  трета роля в театъра, след завръщането му към професията след своеобразен антракт от над 20 години.

За женските роли Иван Урумов избира пет актриси от Пловдивския театър – Ивана Папазова, Мариана Йотова, Боряна Братоева, Елена Кабасакалова и Анелия Ташева. „Изключително трудно е да играеш собствената си професия и те се справиха повече от отлично“, каза той.

Директорът на Драмата Кръстьо Кръстев също изрази възхищение от работата на целия екип. Едва на репетицията преди премиерата той е гледал цялото представление, като най-интересно му е било да наблюдава как колегите му свалят маските и грима и показват емоциите и чувствата, които са присъщи за всеки един човек, независимо каква е професията му.

Животът е едно непрекъснато заминаване и връщане и основната цел е след всяко подобно завъртане да ставаме по-добри, категорични са актьорите. Този спектакъл вечно ще бъде в развитие, защото това е и основната идея – да не се страхуваме от промяната и да вземаме решения без да се тревожим дали това е правилно или не.

Пиесата свършва неочаквано, финалът, както и всичко преди него, провокират към действие, а не просто към мрънкане и празни приказки. Екипът вярва, че всеки зрител ще разгадае по свой начин „Антракт“ и ще намери вътре своите отговори.

 

Фотограф: Георги Вачев

Подобни статии

Top