Апелативна прокуратура – Пловдив с номинация „Златен ключ“

Апелативна прокуратура – Пловдив е сред четирите номинации на институции по повод Международния ден за правото да знам, който се отбелязва днес. Годишните награди се връчват за четиринадесети път от Програма Достъп до Информация (ПДИ) за принос в областта на свободата на информация.

Апелативна прокуратура е номинирана за позитивна награда „Златен ключ“ от координатора на ПДИ в Пловдив, журналистката Галина Константинова. Тя мотивира предложението си с промяната в медийната политика на прокуратурата от средата на 2015 г. Като аргументи са посочени обновеният сайт на Апелативна прокуратура-Пловдив, зачестилите пресконференции и брифинги в целия апелативен район, на които прокуратурата изнася информация по обществено значими теми, а също и ускорените срокове за отговор на конкретни журналистически запитвания. Посочва се също, че при предоставянето на информация от Пловдивската прокуратура ясно се спазва принципа за равнопоставеност на всички медии.

Сред номинираните за „Златен ключ“ са още община Сливен и РИОСВ-Пазарджик.

Общо 41 са номинациите за наградите за Международния ден на правото да знам. Освен за институции, награди се връчват на граждани, журналисти и НПО. Има и две антинагради – „Катинар” и „Вързан ключ”.

Тази година Варна води в номинациите за антинаградите, следвана от МВР, Върховен административен съд, КЕВР, главния секретар на президента, Държавната агенция за бежанците и още няколко общини.

Имената на победителите ще станати известни на официална церемония днес в Литературен клуб „Перото“ в НДК.

Припомняме, че на 28 септември 2002 г. в София неправителствени организации от различни страни създадоха Международна мрежа на застъпниците за свобода на информацията. Мрежата на застъпниците за свобода на информацията предложи 28 септември да бъде отбелязван като Международен ден на правото да знам, символизиращ световното движение за популяризиране правото на информация. Днес тази инициатива се отбелязва в повече от 50 страни.

В България Денят на правото да знам се отбелязва от 2003 година.

Снимка: dariknews.bg

Подобни статии

Top