Апелативният съд решава дали да остави в ареста 7-те, заловени за радикален ислям

Пловдивският апелативен съд ще гледа днес мерките на седемте задържани за проповядване на антидемократична идеология и разпространение на идеите терористичната организация „Ислямска държава“. Седмината обжалваха постоянната мярка „Задържане под стража“, наложена им от Пазарджишкия окръжен съд миналия петък /28 ноември/.  Тогава магистратите решиха, че съществува обосновано предположение обвиняемите да са извършили престъпленията, в които са обвинени, както и че има реална опасност да извършат нови.

Срещу тартора на групата Ахмед Муса Ахмед има повдигнати три обвинения – по чл. 109, ал. 1 от НК, по чл. 108, ал. 1 от НК и по чл. 407 от НК. Останалите шестима – Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Стефан Димитров и Александрина Ангелова, са с обвинения по чл. 109 и 407 от НК. В събраните материали по досъдебното производство има доказателства, че групата на обвиняемите е отправила призиви за война с крайна цел създаването на халифат. Иззетите книги по време на акцията във вторник са със заглавие „Вероотстъпване”.

Първокурсничката в Пловдивския университет Александрина Ангелова е преводачка на книга, проповядваща война с меч до изтребване на неверниците.

 

Подобни статии

Top