Апелативният съд решава за мярката на задържаните ислямисти

sydebna palata1

Пловдивският апелативен съд ще решава днес дали да остави в ареста шестимата задържани от Пазарджик и Асеновград за пропагандиране на война. Пловдивчаните Александър Иванов и Йосиф Минчев, Орхан Бързак, Веселин Стефанов и Райко Кърталов от Пазарджик и ходжата Ненко Щерев от Асеновград са обвинени за участие в група, която проповядва антидемократична религиозно-екстремистка идеология и изграждане на халифат, както и за пропаганда за война.

Преди шест дни Пазарджишкият окръжен съд остави в ареста шестимата арестувани при поредната акция на ДАНС в края на март. Предполага се, че те са част от организираната група на пазарджишкия имам Ахмед Муса.

Основните аргументи за задържането на шестимата са призиви за присъединяване към джихад и насилие в профилите във „Фейсбук” на обвиняемите, свидетелски показания срещу тях и открити в домовете им доказателства. Един от призивите им е: „Обявихме джихад, ще режем главите на пленените неверници”.

Пропагандата на групата видимо се води във Facebook и по интернет. Това е начин да се популяризира на територията на България, но и да се търси връзка с „Ислямска държава”, подкрепа от организацията, както и финансиране.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top