Апелативният съд с решение за имамите на 1 юли

imami7

Пловдивският апелативен съд ще се произнесе по жалбите на 13-те пазарджишки имами, осъдени за разпространение на антидемократична идеология на 1 юли. Това решиха магистратите след двудневно заседание по делото за радикален ислям.

Днес продължиха пледоариите на адвокатите на 13-те подсъдими за проповядване на радикален ислям. В защитните си речи, юристите настояваха, че имамите са невинни и трябва да бъдат оправдани.

Затвърди се тезата, че това, за което са осъдени, просто не е подкрепено с доказателства, обясни адвокатът на Ахмед Муса  Елвира Панкова по време на почивката.

В пледоариите си и адвокат Панкова, и останалите юристи посочиха, че да използваш дадена литература, не означава, че я разпространяваш. В залата някои от защитниците твърдяха, че разследващите органи са били едностранчиви и настояха да не се вземат предвид експертизите и мненията на вещите лица Александър Шунин и арабиста Йордан Пеев.

Отделно периодите на престъпна дейност, за които се твърди, че са извършени престъпленията също не са тези, които бяха визирани от прокуратурата. Аз поисках оправдателна присъда не само за моя подзащитен, а за всички, допълни Панкова.

Делото в Пловдивския апелативен съд бе образувано по жалба на 13-те пазарджишки имами, осъдени за поповядване на антидемократична идеология от окръжния съд в Пазарджик. Проповедникът – Ахмед Муса Ахмед беше осъден на една година затвор при първоначален строг режим и глоба в размер на 5000 лв. Пазарджишките магистрати осъдиха останалите имами условно или на парична глоба.

Днес бе дадена и последна дума на подсъдимите, които заявиха пред съда, че са невинни и поискаха да бъдат оправдани.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top