Арестуваните за контрабанда митничари остават на топло

Dimityr Kova4ev mitni4ar

Пловдивският окръжен съд остави в ареста митничарите от ГКПП „Капитан Андреево“  Стойчо Пелтеков, Георги Манатърков, Николай Николов и Иван Гочев. Срещу четиримата са повдигнати обвинения за контрабанда в особено големи размери, за която са използвали служебното си положение. Текстът от Наказателния кодекс предвижда от пет до петнадесет години затвор и глоба от петдесет хиляди до двеста хиляди лева.

Съдът мотивира решението си с това, че съществува реална опасност митническите служители да извършат друго престъпление, ако спрямо тях бъде взета по-лека мярка.

В съдебната зала стана ясно, че и в момента има данни за неустановени митничари и лица от български и турски произход, сред които и шофьори на тирове, обявени за международно издирване, които продължават да върят престъпните контрабандни схеми с турски цигари. Припомняме, че  в края на март бяха арестувани 13 митничари и гранични полицаи, а също турски шофьори на камиони, хора от спедиторски фирми и пласьори на цигари.

Миналия петък на граничния пункт бяха извършени нови арести, при които бяха задържани четиримата служители. Те са обвинени, че са помагали на контрабандистите да прекарват нелегалната стока, без да плащат акциз.

До момента е установено, че тази митническа смяна е прекарала 5 тира и така е ощетила държавата с милиони. Според разследващите най-вероятно има и още камиони, които те са пропуснали. Те са минавали през границата с фалшиви регистрационни табели и с документи, че превозват текстил или плодове и зеленчуци, обясни в съдебната зала окръжният прокурор Румен Попов.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд.

Снимка: архив DCNEWS

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top