Арестуван осъди прокуратурата заради объркана самоличност

Задържан след получена европейска заповед за арест осъди държавата в лицето на прокуратурата за 7000 лева заради объркана самоличност. Вълчо Парушев бил арестуван след получена европейска заповед, в която нямало негова снимка и ЕГН, но тъй като името му съвпадало, бил задържан и престоял зад решетките общо 58 дни. От заповедта ставало ясно, че е издирван за трафик на хора с яхти за периода от 2 до 6 септември 2013 г. За такова престъпление в Гърция, откъдето идвала заповедта, наказанието е 20 години затвор и глоба минимум 100 000 евро.

В посоченото време обаче Парушев бил в България и дори бил в болница, тъй като бил нахапан от оси. Девет години по-рано той наистина бил на работа в Гърция, но след това се прибрал в родното си село и не е излизал извън страната. Вълчо бил арестуван на 30 януари 2014 г. и бил освободен на 2 февруари 2014 г., а няколко дни по-късно бил арестуван пак от прокуратурата в Стара Загора. Окончателно бил пуснат от ареста на 3 април 2014 г.

В края на миналата година Парушев Миналия 22 декември Вълчо Парушев завел иск за обезщетение за нанесени неимуществени щети и уронен престиж.

Според Апелативния съд в Пловдив е ясно, че е допусната грешка в самоличността на човека, издирван от гръцките власти. Освен това снимката в европейската заповед за арест не била същата като в паспорта на задържания човек.

Според показанията на неговата съпруга той никога не е викан в полицията и не е бил съден. Пред съда станало ясно, че Вълчо бил в стрес, здравето му се разклатило, загубил работата си и не можел да си намери друга, тъй като хората го подозирали в престъпление, което не е извършил. А когато отишъл в КАТ да регистрира кола за дъщеря си, разбрал, че още се води на отчет, бил пак задържан за 2-3 часа и се наложила намесата на адвоката му и инжекция при лекар.

Затова Апелативният съд в Пловдив потвърдил присъдата на първоинстанционния съд, който присъдил половината от исканите 10 000 лева обезщетение на Парушев. Апелативните магситрати увеличили сумата с още 2000 лева.

Решението може да бъде обжалвано и пред Върховния касационен съд.

Подобни статии

Един коментар

  1. Данаил Лазаров написа:

    Здравейте казвам се Данаил Лазаров от град Варна на 30 години и при мен в момента се получава това, че аз бях несправедливо обвинен от варненската полиция в лицето на второ РПУ на МВР-Варна чрез подправени показания на свидетели като полицията умишлено и съзнателно е накарала единия свидетел да лъжесвидетелства срещу мен и също да даде показания от името на баба си, която изобщо не е била разпитвана, както и да я разпише от нейно име в протоколите за показанията и по този начин е сформирано обвинението срещу мен и моя съпроцесник и ние бяхме признати за виновни от съда за нещо в което аз нямам никаква вина. Свидетелите също им казват това на съда, но никой не се интересува вече от истината! Който иска може подробно да се запознае с моя случай от форума на сайта lex.bg от този линк: http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=13&t=61557

Top