Арестуваха зъболекарка от Пловдив за източване на пари от РЗОК

Лекарка по дентална медицина от Пловдив е арестувана по обвинение за източване на пари от Здравната каса, съобщават от Прокуратурата. Тя е обвинена във фиктивно извършване на пълен пакет стоматологични услуги на 136 деца до 3-годишна възраст от ромските махали в Пловдив. Пациентите са били осигурявани от други три лица. Лекарката е задържана за 72 часа, а съучастниците й – за 24 ч.

В хода на образувано на 13.02.2015г. наказателно производство, наблюдавано от Районна прокуратура Пловдив, К. Н. от Пловдив е привлечена като обвиняема за това, че при условията на продължавано престъпление през периода от декември 2013г. до октомври 2014 г. в Пловдив чрез използване на документи с невярно съдържание – спецификации за извършена дентална дейност и фактури е получила сумата от 16 896.64 лв, представляващи плащания от РЗОК Пловдив във връзка с извършени дентални дейности с намерение да ги присвои – престъпление по чл. 212, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

Обвинението е по чл. 212, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК, за което по закон е предвидено наказание от две до осем години лишаване от свобода.

Независимо от краткия срок от образуването на наказателното производство до настоящия момент, благодарение на активните, компетентни и своевременни действия на Отдел „Икономическа полиция“ – ОДМВР Пловдив под ръководството на Районна прокуратура Пловдив по делото са извършени значителен брой следствени действия – разпитани до момента са 78 свидетели, извършени са множество следствени действия, включително претърсване на четири адреса и оглед на местопроизшествие, приложени са голям обем писмени материали, сред които около 700 бр. здравно-осигурителни книжки и над 1000 бр. амбулаторни листове и други документи, иззети са компютърни конфигурации.

В следствие на извършените следствени действия е установено следното, че К. Н. от гр. Пловдив – доктор по дентална медицина отчитала фиктивни прегледи пред РЗОК – Пловдив, която от своя страна изплащала полагащото се за прегледите по представените фактури и спецификации. К. Н. е представяла фактури пред РЗОК – Пловдив, попълнени и подписани от нея, както и подпечатани с печата на нейната практика, като средно за месец сумите варират от 4 700лв. до 6 400лв. Средствата по фактурите са преведени по банковата й сметка.

Голяма част от пациентите й са деца, родени в периода от 2010г. до 2013г., на които са изписани пълни пакети договорени дейности. Установени са 136 деца на възраст до три години, за които К. Н. е отчела пред РЗОК пакетни дейности в пълен размер, за което и получила сумата от 16 896.64 лв.

Всички деца са от ромските махали на Пловдив, същите са от бедни семейства, които не са в състояние да ги водят на зъболекар, а от показанията на родителите им се установява, че не знаят къде се намира кабинета на обвиняемата, децата им не са водени на зъболекар и не са имали необходимост от такива услуги.

В престъпната си дейност по делото са събрани доказателства, че К. Н. е била подпомагана от други лица, които са набавяли здравно-осигурителни книжки на децата и са ги носели на К. Н. срещу която услуга последната им заплащала по 25-30 лева на книжка.

По делото са задържани за 24 часа по реда на ЗМВР още три лица – Г. Р, Б. Н. и А. Т, тримата от гр. Пловдив, за които към момента е установено, че са съпричастни към извършеното престъпление. К. Н. е задържана за срок от 72 часа по реда на НПК. Работата по делото продължава.

Подобни статии

Top