Арестуваха кмета на Брезово

Трима загинаха след адски удар в стълб в Пловдив

Кметът на община Брезово Радньо Манолов е задържан днес за 24 часа по Закона за Държавната агенция за национална сигурност, съобщиха от пресцентъра на ДАНС. Два дни преди него при операция на агенцията за документни измами са арестувани длъжностни лица от общината и банков служител.

На 22 октомври Окръжна прокуратура Пловдив е привлякла като обвиняеми зам.-кмета Димитър Томов и секретаря на община Брезово Стойна Малешкова като извършители и Стоянка Стоянова, която управлявала клон на банка в Брезово, като подбудител и помагач. Те са задържани първоначално за 24 часа, а впоследствие за още 72 часа с прокурорско постановление. Прокуратурата ще поиска отстраняване от длъжност на обвиняемите.

Обвиненията срещу тях са за това, че от август 2013 г. до края на май 2014 г. са подпомогнали прехвърляне на натрупани суми по индивидуални партиди от един пенсионен фонд в друг, без писменото съгласие на титулярите. Това е станало чрез фалшифициране на близо 100 нотариално заверени декларации, които са удостоверили невярното обстоятелство, че подписите на заявителите са положени в присъствието на обвиняемите лица.

Специализираната операция на ДАНС, в която са участвали служители на МВР е преминала под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив. Досъдебното производство рещу служителите е образувано по чл. 311, за документна измама и предвижда до 5 години затвор.

Досега по делото са разпитани 130 свидетели. Процесуално-следствените действия продължават, уточняват от ДАНС.

 

Подобни статии

Top