Арестуваха кмета на Перущица за корупция - DC news

Арестуваха кмета на Перущица за корупция

Кметът на Перущица Ради Минчев е задържан за корупция, съобщиха от пресцентъра на Окръжната прокуратура в Пловдив. При ареста той е бил изведен с белезници от общината пред очите на всичките си служители. Освен него са задържани още петима души, уточниха магистратите.

На място в община Перущица се извършват огледи и обиски, обискирани са също три адреса в градчето. Във връзка с разследването се извършват също претърсвания и изземвания и на територията на гр. Бургас, гр. Плевен и гр. София. До момента са обискирани общо 16 адреса, уточниха от прокуратурата.

Операцията се провежда под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив. В нея  участват служители на ДАНС от София, Пловдив, Плевен и Бургас, както и полицаи от Областните дирекции на МВР от петте града.

Разследването по досъдебното производство се води от отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР-Пловдив.

Според запознати срещу Минчев, който е от ДСБ и бе преизбран на кметския пост на последните избори за втори мандат, се водят няколко дела.  Едно от тях е за 10 тона желязо, свалено от историческия музей в града. Вместо сумата от около 5000 лв. да бъде внесена по сметката на общината, тя е била дадена на фирмата, която е демонтирала желязото.

Второто дело е  за неизгоден договор за строеж на Спортната зала в града, като според БЛИЦ става въпрос за около 72 000 лв.

Според местните хора, цитирани от БЛИЦ, на 29 август е събрана и внесена в общината подписка от 1000 души заради пътя Перущица – село Върховръх. Въпреки протестите на хората, кметът е разрешил по този път да се движат камиони за дърводобив, тежки над 6 тона. Те разрушават пътя и често се стига до катастрофи. Последният такъв случай е автомеле на огромен тежковоз и лек автомобил, чиято шофьорка е в болница в тежко състояние.

Местните в Перущица са недоволни и от това, че кметът е дал разрешение да бъде разрушен паметник на местни герои, който съществува повече от 40 години и се намира на дефилето на р. Въча.

Подобни статии

Top