Арестуваха лихвар в Пловдив

Пловдивската Окръжна прокуратура задържа 42-годишен мъж за извършване на дългогодишна лихварска дейност, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура. Милко А. е задържан след проведена вчера /05.04.2017 г./ акция на Икономическа полиция, по наблюдавано от Окръжна прокуратура – Пловдив досъдебно производство.

При операцията, проведена на територията на Пловдив, Раковски и Хисаря, са извършени обиски, включително в заложна къща и две игрални зали, съобщават от прокуратурата. Оттам уточняват, че задържаният лихвар е упражнявал незаконна лихварска дейност в продължителен период от време.

При извършените общо пет претърсвания и изземвания са били намерени и иззети множество документи (включително записи на заповед, тетрадки с данни и договори за заеми), пари в брой и значително количество златни предмети.

След ареста, Милко А. е привлечен към наказателна отговорност за това, че в периода от 2008 г. до октомври 2016 г., без съответно разрешение е извършвал банкови сделки – дал заеми на 11 души на обща стойност 55 000 лева, като е получил от дейността си и значителни неправомерни доходи в размер на 22 650 лева.

Лихварят е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, като предстои да бъде внесено искане до съда за вземане спрямо него на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което Милко А. е обвинен, е лишаване от свобода от 5 до 10 години, както и конфискация на част или цялото имущество на извършителя.

Разследването по случая продължава.

Подобни статии

Top