Арестуваха мъж и жена за насилие над 5-годишно дете

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми и задържа мъж и жена за проявено домашно насилие спрямо 5-годишно момче

Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми 35–годишна жена и мъж на 35 г., за това, че на неустановена дата през месец декември 2023 г. в гр. Пловдив, като извършители и в съучастие, в условията на домашно насилие, са причинили на малолетно 5-годишно момче средна телесна повреда, довела до обезобразяване на главата и разстройство на здравето, временно опасно за живота. Деянието е извършено с особена жестокост.

Мъжът е привлечен като обвиняем и за това, че за времето от 21.11.2023 г. до 07.01.2024  г. в гр. Пловдив, в условията на продължавано престъпление и в условията на домашно насилие е принуждавал другиго – малолетното 5-годишно дете, да претърпи нещо, противно на волята му, като е употребил за това сила и заплашване.

Спрямо жената е повдигнато обвинение и за това, че на 21.11.2023 г. в гр. Пловдив в условията на домашно насилие е причинил на малолетното 5-годишно момче лека телесна повреда, довела до разстройство на здравето, като деянието е извършено с особена жестокост.

Жената е майка на малолетния пострадал. Бащата на детето е в чужбина и родителските права се упражнявали от майката.

През 2023 г. С.А. заживяла на семейни начала с 35-годишния мъж.Те обитавали неговото жилище и там отглеждали пострадалото дете. Установено е, че многократно са проявявали физическа и вербална агресия и унизително отношение към детето.   

На 08.01.2024 г. близка роднина на малолетното дете се срещнала с него и видяла, че на главата му има голяма рана. За случая е уведомила органите на ІV РУ при ОД на МВР-Пловдив. На детето веднага е оказана полицейска закрила и със съдействието на отдел „Закрила на детето“-Пловдив е било изведено от семейната среда, като му е осигурена закрила.

На 10.01.2024 г. е проведен координационен механизъм в отдел „Закрила на детето“-Пловдив, на който присъствал и прокурор от Районна прокуратура-Пловдив. По негови указания случаят незабавно е докладван  в РП-Пловдив.

В хода на разследването са извършени разпити на свидетели, включително и разпит в синя стая на пострадалото дете, оглед на местопроизшествие, при което са иззети относими веществени доказателства и може да се предполага, че с тях са нанасяни удари по тялото (в областта на главата) на момчето. Извършени са множество огледи на веществени доказателства, включително на снимки, на които са заснети телесни повреди на детето. Назначена е техническа експертиза.

На 12.01.2024  г. двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Предстои Районна прокуратура-Пловдив да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.