Арестуваха шефа на фонда за лечение на деца в чужбина - DC news

Арестуваха шефа на фонда за лечение на деца в чужбина

полицаи ГДБОП

Акция на ГДБОП е проведена във Фонда за лечение на деца в чужбина. Над 10 души са арестувани при операцията. Сред тях е шефът на фонда Павел Александров, съобщи БНР, цитирано от vevesti.bg.

По непотвърдена информация има задържани хора от ръководството на фонда. Разследването се води от няколко месеца и засяга нарушения на дейността на Фонда. Операцията на ГДБОП продължава.

Последният случай, който нашумя бе на 4-годишната Габи от Русе издъхнала от остра левкемия заради забавена трансплантация.

Отказали на семейството лечение в чужбина, защото има сестра, подходяща за донор. В същото време друго момиче със същото заболяване е изпратено зад граница за присаждане на стволови клетки на разноски на държавата.

Обяснението е, че второто дете няма фамилен донор, а трансплантацията от ненапълно съвместим източник трябва да се извършва в чужбина заради по-големите възможности на реномираните клиники там да се справят с евентуалните усложнения и страничните ефекти.

Междувременно след като получават отказ за финансиране на лечението в чужбина, родителите организират дарителска акция и успяват да съберат необходимите средства.

Момиченцето заминава в чужбина, но е вече късно. Габи не доживява решението на комисията, което излиза на 12 март 2013 г. 100 000 лв. обезщетение за претърпени болки и страдания ще получат родителите на 4-годишната Габриела Петрова, която е починала от остра лимфообластна левкемия заради забавено лечение.

Това реши Пловдивският административен съд преди дни. Сумата трябва да бъде изплатена солидарно на семейството от Министерството на здравеопазването и Фонда за лечение на деца в чужбина. Според магистратите те носят вина за фаталния край на момиченцето.

Подобни статии

Top