Арестуваха 13 митничари и трима граничари в афера с нелегални цигари

Международен канал за незаконна търговия с цигари разбиха при специализирана акция пловдивски полицаи, съобщи в Пловдив главният секретар на МВР Георги Костов.

Служителите на реда са задържали ТИР с турска регистрация в пловдивски склад в неделя вечерта. В него органите на реда открили 1420 мастър бокса цигари /710 хиляди кутии/ от марката „Джит линк“ на стойност близо 8 млн. лв. Задържани са общо 7 души – шофьорът, който е турски гражданин, заедно с още шестима българи, сред които и собственикът на склада. При проверката се оказало, че регистрационните табели на камиона са фалшиви, а под тях той бил с турска регистрация.

С прокурорска заповед арестуваните са задържани за срок от 72 часа, който изтича на 2 април, в случай че прокуратурата не реши да внесе искане в съда за налагане на постоянна мярка „Задържане под стража“.

Акцията е довела до мащабна спецоперация в цялата страна, в която са се включили и служители на СДВР и ОД на МВР-Хасково. В момента в София акцията продължава.

При разследването се оказало, че в неделя сутринта арестуваният ТИР е преминал през ГКПП „Капитан Андреево“. По-късно там е заловен още един камион с още толкова контрабандни цигари „Президент“ на същата стойност. Така стойността на задържаната стока възлиза на близо 16 милиона лева.

Според разследващите по документи, представени пред турските гранични органи, ТИР-овете са превозвали цигари, но за България шофьорите на камионите са разполагали с друг пакет документи. Според тях превозваната стока е била бобини за текстилната промишленост. На практика обаче товарните автомобили изобщо не са били проверявани на митническия пункт.

Във връзка с това са задържани 13 митничари и трима гранични полицаи то ГКПП „Капитан Андреево“. На практика това са всички, които са били на смяна на трасе „товарни автомобили“ на пункта.

През последните  няколко седмици в страната ни през този незаконен канал са влезли 15 камиона с контрабандни цигари, предназначени за българския пазар, като всички те са били обслужвани една и съща смяна.

 

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top