Арка с български шевици е новото любимо място за снимки пред община Пловдив

Най-голямата мартеница ще украси входа на сградата.

Първи март е един от най-любимите български празници, който предизвиква радост и добро настроение както сред децата, така и сред възрастните.

С него се поставя символичното начало на новата стопанска година, пролетта и прераждането на природата.

На този ден хората подаряват и се окичват с мартеници, усмихнати и с надежда за едно ново, по-добро начало. Навсякъде по света пролетта се посреща с огромна радост и вълнение, но България е една от малкото държави, които празнуват нейното идване с пищен празник, изпълнен с много традиции.

Всяка година пред сградата на Община Пловдив на пл. „Стефан Стамболов“, представители на Общински читалищен съюз – Пловдив закичват пловдивчани с мартеници, изработени в ателиетата на читалищата.

Традицията ще бъде спазена и на 1 март в 10.00 часа -момичета, облечени в носии, заедно с читалищните секретари ще гостуват на Кмета Костадин Димитров и ще поздравят администрацията.

Най-голямата мартеница ще украси входа на сградата. Тя е изработена в ателието на НЧ „Н. Й. Вапцаров-1928“ – гр. Пловдив.

По покана на екипа на отдел „Култура, археология и културно наследство“ на община Пловдив,  талантливите възпитаници на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив подготвиха украса за „Баба Марта“ – арка със стилизирани елементи от български шевици.

Тя вече е  поставена, заедно с пейка на пл. „Стефан Стамболов“ на разположение на всички желаещи да поседнат и да си направят снимки и селфита.

Арката и мартениците на дървото в съседство са дело на ученици от 9а клас и 11а клас, специалност „Сценичен костюм“, под вещото ръководство и напътствия на техните преподаватели:  Димитър Чонов – преподавател по „Скулптура“, Анета Зомбори  – преподавател по „Конструиране“, специалност „Сценичен костюм“, Рада Хаджийска – водещ преподавател по специалността „Сценичен костюм“ и Николай Томов – директор.