Арменка прославя красотата на българската носия по целия свят (СНИМКИ)

Мари Харутюнян живее в Пловдив и вече над 40 години тя се занимава с изработката на национални носии, както и различните аксесоари към тях. Любовта към родното и умението да създава истински шедьоври само с помощта на двете си ръце, я превръщат в най-предпочитания шивач от водещите ансамбли в страната.

Мари наследява занаята от майка си, която е била майстор на ръкоделието  и е завършила немско специализирано училище. Изработката на носии е  изкуство, трябва да притежаваш усет за цветове, форми и най-вече да ти доставя удоволствие, споделя арменката.

Ателието на майсторката се намира в Стария град и в него работят още няколко жени. Мари се гордее с помощничките си и споделя, че често имат различна визия за нещата, което истински я впечатлява.

Основните идеи за костюмите са на Мари, често тя разгръща и стари албуми, случва се да посещава и етнографските музеи в различните краища на страната. След като визията за носията е готова, следват проби, за да може всичко да е точно и по мярка.

Мари успява да пресъздаде почти напълно автентичността на носиите от различните етнографски области в България. Понякога й се налага да променя детайлите, тъй като е много важно освен красиво, облеклото да бъде и удобно за танцьорите или солистите.

Пиринските костюми изискват най-много работа и се изработват най-бавно, доста от шевиците са специфични и се изработват ръчно, останалите се шият на машина.

Мари Харутюнян изработва носиите на повечето държавни ансамбли в България. Горда е, че най-видните професионалисти в тази област се обръщат само към нея и вече дълги години й се доверяват изцяло. Преди време в ателието пристига и делегация от Торонто, като задължителните места за посещение в града под тепетата били две – ателието на Мари и Альоша.

Мари и екипът й шият костюмите на ансамбъл „Тракия” от самото му създаване до днес, изработвали за носиите и за танцьорите в Пазарджик, Широка Лъка, София, Перник, Котел, Плевен. Ателието работи и костюми за клиенти от Гърция, Кипър, Канада, Япония, Чехия, Полша, Германия, САЩ, Испания.

Преди две години изработва по два национални костюма за всяка една страна от Европейския съюз. Освен за ансамбли, Мари шие и индивидуални костюми, като сред най-видните й клиенти са Николай Славеев, Гуна Иванова, Иван Дяков, Васил Вълканов.

Арменката никога не прави компромис с качеството на материалите, които използва. За всичко, изработено в ателието, тя дава гаранция за здравина дълги години напред. Възмущава се, когато попадне на некачествено ушит костюм с готови шевици или евтини китайски елементи.

Майсторката е категорична, че в целия свят няма по-пищни и красиви носии от нашите. Признава, че често си поплаква, когато наблюдава танцьорите и солистите, които прославят страната ни, облечени в традиционните костюми.

Мари има две деца, които на този етап нямат намерение да наследят занаята. Синът й е зъботехник, а дъщеря й е цигуларка и вече дълги години живее и работи в чужбина.

Нашата работа изисква много материал и още повече труд, споделя арменката, но въпреки това признава, че никога не би се захванала с нещо друго. Според нея най-важното е заниманието ти да доставя удоволствие, защото когато нещата се правят с любов, винаги се получават.

Подобни статии

Top